Mi a metastabil rendszer definíciója?
Olyat találtam, hogy olyan rendszer, amely magasabb energiaállapotú, mint amilyen energiaállapot az adott feltételek (hőmérséklet, nyomás) közt amúgy lehetséges lenne.
Eszerint pl. levegő és fa is metastabil rendszer? Hiszen át tud alakulni égéstermékekké, ami alacsonyabb energiaszintű.
Eddig leginkább túltelített oldatoknál, túlhűtött gőzöknél és folyadékoknál hallottam ezt a kifejezést. Bár lényegileg ott is ugyanerről van szó. Talán annyi eltéréssel, hogy ott még, meglehet, aktiválási energiát se kell bevinni. Bár ha vmivel nem zavarjuk meg a rendszert (ez is aktiválási energia?), ott is bármeddig ellehet metastabil állapotban.
Aki ért hozzá, hogyan értelmezi?
Ezért baj, hogy csak a magolást tanítják, és a diák nem ért semmit.
TE IS metastabil rendszer vagy. Meg úgy általában a legtöbb dolog körülöttünk.
Köszönöm (tehát vegülis minden felfogható körülöttünk metastabilnak, ami több-kevesebb energia befektetése árán alacsonyabb energiaállapotba jutna?)
#2, írod, létezik túlhevített szilárd anyag/folyadék is? Eddig úgy hallottam (de nem mentem utána részleteiben), hogy melegítésre a fázisváltási ponton mindenképp bekövetkezik az olvadás/forrás.
A túlhevített folyadék, létezése esetén, ebből kifolyólag, zavarásra gyakorlatilag 1000-szeres térfogatra robbanna?😯🤔
Metastabil az az állapot, ami a környezetében stabil, de van stabilabb állapot is.
Például a gödörben lévő golyó stabil állapotban van. Ha a hegy tetején van a gödör, az a metastabil állapot.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!