Idővel lehetséges lesz az öregedés lassítása a tudomány segítségével?
"teljesen mindegy milyen öreg a radiokatív részecske akkor is felezési idő múlva 50% a lebomlási valószínűsége"
Bocsi itt nem a legjobb szót használtam. Az öreg és hogy mennyi ideje létezik egymás szinonímájaként tekintettem, de itt félreérthető ebben a formában.
"mindegy milyen öreg" helyett "mindegy mióta létezik" a helyes megfogalmazás. Hiszen nem öregszik, ezen részecskéknek ilyen értelemben nincsennek állapotai.
"A sosem öregedő az nem jelent halhatatlant"
Pont erről írtam, hogy már az is egy jó kompromisszum, ha a korhatár továbbra is olyan cca 100 év marad, de az öregedést meg tudjuk állítani 25 éves korban. Ez szerintem a nem is olyan távoli jövőben simán elképzelhető.
"Pont erről írtam, hogy már az is egy jó kompromisszum, ha a korhatár továbbra is olyan cca 100 év marad, de az öregedést meg tudjuk állítani 25 éves korban."
Nem egésszen ezt jelenti matematikailag amiről írtam mint örökifjú tulajdonság. A precíz matematikai defininíciót is tudom, de próbálom közérthetőbben szavakkal a modanivalóját. Mondhatunk dolgokat, kinézet, fizikai teljesítőképesség és így tovább, ezért mondom hogy biológiailag marha nehéz leírás lenne, de azt tudom hogy nem azt jelenti amit te írsz. Ha nem öregszik az azt jelenti, hogy mindegy mióta él annak valószínűsége hogy megél még x évet az független attól hogy mennyi évet élt meg eddig. Hiszen azzal nem mondok újat hogy a ma jobb eséllyel él meg még tíz évet egy 20 éves mint egy 90 éves. Ha az emberek se öregednének a szó szerint akkor szintén a felezési idő fogalmát lehetne alkalmazni az emberekre is. Természetesen megfelően korrigálni kéne hozzá az adatokat (ami matematikailag csak részletkérdés) , mert újabb és újabb születések is vannak. Természetesen az csak egy esetlegesség hogy felezési időt használnak a radiokativitásnál az örökifjú radiokatív részecskékre, lehetne tizedelési idő is hogy mennyi idő alatt tizedelődik meg a részecskék száma, ez részletkérdés. A megfelelő matematikai formulának paraméterezése csupán, hogy hanyadolási időről beszélünk.
12:15-hez még egy kis intermezzo.
Mi lenne, ha minden megélt hetet követő hetet olyan valószínűséggel élnénk meg mint amennyi valószínűséggel heti egy lottószelvény heti egy lottóhúzással nem lesz telitalálatos. Erre igaz a statisztikából ismert örökifjú tulajdonság. Mennyi a felezési idő? A válasz sokkoló lehet aki minden héten lottózik 1 szelvénnyel. Egy tizedesjegy pontossággal 585832,9 év. Vagyis ennyi év után élnénk még 50% valószínűséggel azaz 1:2 valószínűséggel. A halálozási valószínűség minden megélt hétre rákövető héten 1:43949268.
Régebben végeztek olyan kísérletet, hogy egy fiatal és egy idős egér vérkeringését összekötötték.
Az idős egér fiatalodott, a fiatal idősödött tőle.
Egy kis fejlesztéssel ezt egy irányba is lehet vinni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!