Kitől örököljük az inteligenciát? Anyától vagy apától vagy vegyesen?
A neten talált cikkek szerint az intelligencia öröklődése 40-50%, de rendes forrást sehol se találtam.
Illetve még kaptam egy nagyon nyakaterkert cikket "Tudtad, hogy az intelligencia az anyától öröklődik és nem az apától?" címmel, de nagyon látszik a cikk íróján, hogy a fogalmakkal nincs tisztában.
Bizonyíték hiányában meg nincs miről beszélni.
Van olyan, aki az egysejtűtől örökölte az intelligenciát, például ez a kérdező:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__1..
Az intelligenciát részben genetikai, részben környezeti hatások befolyásolják. Úgy tűnik, az öröklődés poligénes, azaz nem egyetlen, hanem sok gén befolyásolja a végeredményt. Amennyire tudom, ezek közül a gének közül sok az X kromoszómán található, ennek következménye az, hogy míg az átlagos intelligencia mindkét nemnél megegyezik, férfiaknál nagyobb a szórás (több a kiemelkedően tehetséges, de több a gyengeelméjű is közöttük): ez érthető annak fényében, hogy a férfiaknak csak egy X kromoszómájuk van (ami vagy "jó", vagy nem), a nőknek pedig kettő, melyek közül véletlenszerű, hogy melyik sejtben melyik inaktiválódik, így a végeredmény kiátlagolódhat.
A testi kromoszómákon lévő, intelligenciát befolyásoló gének 50-50%-ban származnak mindkét szülőtől. Az X kromoszómán lévő gének tekintetében különbség van a nemek között: a fiúk az egyetlen X kromoszómájukat az anyjuktól öröklik, a lányok egyet-egyet kapnak mindkét szülőtől.
Összességében tehát nem fekete-fehér, hogy "kitől örököljük az intelligenciát".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!