Mi célt szolgál az imádkozó sáskának az a három kinövés az antennái között?
Ez engem is érdekelns, nem vagyok szakértö, csak szeretem a rovarokat (is).
Több tippem van, de szerintem akár valami höérzékelö is lehet, hogy tuti a zsákmányra támadjon.
Ezek pontszemek (ocellusok). Jellemzően a fény irányának érzékelésére szolgálnak, és sok más rovarnál is megfigyelhetőek (darazsak, méhek, legyek).
Egy kép egy darázs pontszemeiről.
Gyakran a fény irányát érzékelik. (Legalábbis tudtommal a máhek ezzel tájolják be a Nap állását.)
Az egyik képen láthatóak a dudorok a csápok között, de ha megnézed a többi lépet, amelyeken szintén a rovar feje látható, nincs mindegyiken dudor csápok között.
Lehet az az öregedés jele, vagy sérülés nyomok, nem hiszem, hogy különösebb funkciója lenne.
Azok elvileg szemek, csak nem olyan felbontásban, tartományban látnak, mint a két fő összetett szem. Nem biztos, hogy minden imádkozó sáska fajnak van ilyenje, vagy ha van is, nem egyformán fejlett.
A darazsaknak is hasonló van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!