Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Elektromágneses sugárzás -...

Elektromágneses sugárzás - frekvencia, hullámhossz?

Figyelt kérdés

Az elektromágneses sugárzás ugye fotonokból áll, ha jól tudom.

Ezek haladnak A-ból B-be.

Olvasgatok arról, hogy ennek van hullámhossza, frekvenciája, de nem igazán tudom hova tenni egy foton kontextusában ezeket a dolgokat, egyszerűen nem értem.

Pl. egy váltóáram esetén a frekvencia teljesen világos, ennyiszer vált irányt áram adott időtartam(1 sec) alatt, vagy általában a frekvencia fogalmát értelmezve, periodikus váltakozás.

De ezt egyetlen darab, egy irányba terjedő foton esetén hogyan értelmezzem? Mi a frekvencia egy A-ból B-be haladó foton esetében?

(És a hullámmal is hasonló problémáim vannak, ha egy fotonra próbálnám megérteni ezt a fogalmat)

2022. nov. 16. 22:57
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

"De ezt egyetlen darab, egy irányba terjedő foton esetén hogyan értelmezzem?"

Szigorúan véve sehogy. A frekvencia és hullámhossz a hullámok jellemzője. A fotonoknak, mint részecskéknek, energiája és impulzusa van. Mivel azonban a sugárzás mutathat hullám- vagy részecskejelleget is, valamint a hullám- és részecskejellemzők között világos összefüggés áll fenn (elektromágneses hullám esetén E = hν, p = h/λ, λ = c/ν), így akár hullám esetén is használható részecskejellemző, és foton esetén is használható hullámjellemző. Célszerűen a közegtől független energiát, illetve frekvenciát szokás így használni.

2022. nov. 16. 23:49
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
Kiegészítés: a képletekben nem latin "v" mint sebesség, hanem görög "nű" mint frekvencia szerepel (csak nem láttam előre, hogy ennél a betűtípusnál a két karaktert nem lehet egymástól megkülönböztetni).
2022. nov. 16. 23:52
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy az előző írta. Pontosan erre lett bevezetve a Planck-állandó, a "h" használata!
2022. nov. 17. 02:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!