Melyik esetben lenne selejtesebb az utód?
Ha az illető egyik szülővel nemzi azt, vagy ha édes testvérével csinálják?
Elméleti kérdés, de azért kíváncsi vagyok.
A szülővel biztos, hogy rosszabb, hiszen a génjeinek fele a szülőtől van és ha van benne hibás, akkor az megjelenik.
A testvérrel valamivel nagyobb a variációs lehetőség, mert ugyanazoktól a szülőktől nem biztos, hogy ugyanazokat a géneket kapták, sőt a jelentős részük különböző, mert ugye különböznek is. Mindkét szülő a génpárnak az egyik felét adja tovább.
Ellenben ha egypetéjű ikrek, akkor a testvérrel rosszabb lehet a helyzet.
De így is, úgy is túl veszélyes.
Mivel a testvér a másik szülőtől is örökölt géneket, ez meg teljesen random, így ez a jobb verzió.
Ha az egyik szülőnek van hibás génje, azt lehet hogy egyik gyereke se örökölte, így ha szaporodnak, akkor no problem. (Ha meg csak az egyik örökölte is, akkor sincs probléma) De ha a szülőben ott a hibás gén, s szaporodik azzal, akinek vagy átadta azt a hibás gént vagy nem, az már probléma.
Ahhá!
Köszi 10:48 és 11:27!
Tudogattam hogy ez az öröklődés egyszerű sémája, csak valahogy nem is gondoltam végig mielőtt kérdeztem volna.
"A szülővel biztos, hogy rosszabb, hiszen a génjeinek fele a szülőtől van és ha van benne hibás, akkor az megjelenik.
A testvérrel valamivel nagyobb a variációs lehetőség, mert ugyanazoktól a szülőktől nem biztos, hogy ugyanazokat a géneket kapták, sőt a jelentős részük különböző, mert ugye különböznek is. Mindkét szülő a génpárnak az egyik felét adja tovább."
Egy szülő DNS-e biztos, hogy az utód DNS-ének felét teszi ki (nemi krooszómáktól meg mitokondriális DNS-től most eltekintve). Abban igazad van, hogy ehhez képest a testvérek esetén nagyobb a változatosság. Csak épp azt felejted el, hogy ez nem csak nagyobb különbséget, hanem nagyobb hasonlóságot is eredményezhet. Elvileg akár az is előfordulhat, hogy két (nem egypetéjű iker) testvér pont ugyanazt a DNS-t örökli a szüleitől (nyilván ennek nagyon kicsi az esélye). Várhatóan a testvérek esetében is a DNS fele fog megegyezni. (Más szóval 50% a rokonsági fok, ahogy hollófernyiges is leírta már.)
Persze, ha egy szülőnek van egy hibás allélja, akkor 1/2 eséllyel örökíti, míg a gyereke 1/4 eséllyel. Így a szülő-gyerek utód 1/8 eséllyel lesz homozigóta, míg a testvér-testvér utód 1/16-od eséllyel. Csak épp azt felejted el, hogy a testvéreknek a másik szülője is ugyanaz (nyilván ha nem féltestvérek, de akkor értelemszerűen kisebb lesz a rokonsági fok), így a másik szülővel is el lehet ugyanzet játszani, azaz összességében ugyanannyi lesz a genetikai betegség valószínűsége (feltéve, hogy a zsülők nem rokonok, és hogy mindkét szülő ugyanannyi hibás allélt hordoz, de ebben várhatóan nem lesz eltérés).
7-es!
Viszont a hibás géneknek a hordozója lesz, és annak az utódán kijöhet minden.
Ezt olvad el, és minden kérdésedre végül választ kapsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!