Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az igaz, hogy a középkorban...

Az igaz, hogy a középkorban agyagedényékkel és vázákkal rögzítettek hangokat?

Figyelt kérdés

Furán hangozhat, de nem rég olvastam ezt az elméletet redditen. Pontosan levezetni én sem tudom, hogy ez hogyan működik, de a lényeg az volt, hogy ezek az üreges agyagedények képesek voltak a külső hangok rögzítésére( természetesen nem szó szerint) amit valamilyen lézeres módszer segítségével képesek is vagyunk visszajátszani elméletben, viszont erről elég kevés infót találtam.

Van ennek igazság alapja?

2022. nov. 5. 15:20
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Hogy ilyet olvastál, az nem hangzik furán.
2022. nov. 5. 15:58
 2/5 A nagy Levin ***** válasza:
95%
Elvileg lehetséges lett volna, hogy rögzítsék olyan módon, mint a hanglemezeket rögzítették, (a még lágy agyagba), de valószínűleg senki sem ismerte a módszert és a technológia sem állt rendelkezésre. Az más kérdés, hogy egy ilyen felvétel milyen minőségű lenne.
2022. nov. 5. 17:30
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Ez olyan xarból legenda, minthogy a kagylókban meg az óceán moraja hallatszik.
2022. nov. 5. 22:56
 4/5 anonim ***** válasza:
72%

Nemhogy a középkorban, már az ókorban is! Egy tudós pl. a XX. század elején “lejátszott” a fonográfján egy óegyiptomi korsót, aminek a felületét sűrű, spirál alakú karcolás díszítette. Eszébe jutott ui. hogy hátha a fazekas hangja ugyanúgy rögzült a korsón miköben a mintát egy árral, vagy tűvel a korsóra karcolta, mint ahogy a fonográfhenger felületén a tű a felerősített hang hatására nyomot hagy.

És lássatok csodát! Hallani lehetett… a puffanást, amit a Tolnai Viiláglapja olvasóinak leesett álla hallatott, amikor fejre állított betűkkel a cikk végén olvashatták: vigyázat, hírlapi kacsa!

2022. nov. 6. 17:54
 5/5 anonim ***** válasza:
76%
Sikerült lejátszani a köcsögöt?
2023. ápr. 20. 07:14

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!