A DNS teszt pontos?
A maga nemében pontos, de arra, amire neked kéne, nem használható. Mivel nem létezik olyan, hogy német gén vagy magyar gén, vagy épp maláj gén, az egyes markerek, bizonyos allélok gyakoriságából tud valószínűséget számolni. Ami aztán vagy bejön, vagy nem.
Nagyon leegyszerűsítve ez egy szofisztikáltabb változata annak, mint ha azt mondanánk, hogy ha vörös a hajad, akkor 25% eséllyel vannak írek a felmenőid között.
"csak azt hogy hasonló a dns-em?"
A teszt markereket (rövid, jellegzetes DNS-szakaszokat) néz, de egyik marker sem jellegzetes csak egy népre, hanem inkább a markerek adott kombinációja egyes vidékeken gyakoribb, teszem azt Angliában. Ugyanez a kombináció véletlenszerűen is előállhat Magyarországon, csak átlagban kevesebb magyarnál fordul elő, mint angolnál. De attól meg konkrétan te tartozhatsz azon kevés magyarhoz, akik "angol kombinációval" rendelkeznek még úgy is ha egy ősöd sem járt soha Angliában.
Ez melyik szolgáltató, és mekkorák a százalékok? A 23andMe-n elég sok ember százalékait láttam, de magyaroknál inuit és maláj származást még sose. A dél-ázsia viszont teljesen normális és elég sok magyarnak van, többek között a feleségemnek is 0.8%, ami nyilván egy távolabbi roma szálat jelent valahol a családfában.
Amit írsz, hogy nem talál benned német származást, de angolt meg 25%-nyit, az mindenképp nagyon furcsa, főleg ha valamelyik ismertebb céggel csináltattad (MyHeritage, Ancestry, 23andMe) mert hatalmas adatbázisaik vannak, és nem vétenek ilyen drámai hibákat az algortimusaik. Vagy a családi legendárium téves, vagy valami más van a háttérben, örökbefogadás vagy kakukkfióka valahol a családban.
Ha a fent említett trió egyikénél csináltatta, akkor nem valószínűbb, hogy az algoritmus téved, mivel ezek elég kiforrott modellek, rengeteg adaton trenírozva, és ilyen orbitális mértékű hibákat egyszerűen nem vétenek. Az, hogy elcserélték a mintáját, és valaki más származási adatait kapta, az lehetséges. Az, hogy nem az a biológiai nagyapja, akit annak hisz, szintén lehetséges. De az, hogy véletlenszerűen angol jellegzetességeket vett fel a DNS-e, vagy hogy egy nem angol mintára a 23andMe algoritmusa azt mondja, hogy 25% angol, gyakorlatilag kizárt.
A maláj és inuit dolog miatt kérdeztem, hogy azokra milyen százalékokat kapott a felesége (nem ugyanaz a minta), mert ha 0.1%-ot, akkor az a kérdező angol részarányával ellentétben már simán lehet algoritmikus zaj, hiszen elég egy kromoszóma egy apró darabját benézni hozzá.
Kérdező, ha élnek a szüleid, vagy akár csak az egyikük, fizesd be őket is!
A Myheritage-nél csináltattam.
A del ázsiai meg inuit és maláj az csak 1-2 szazalék a feleségemnél.
Nekem viszont bedobott eszak afrikait meg perzsa/törököt is mindkettőt ilyen 7-8 százalékban.
Apámmal szerintem csináltatok egyet. Viszont kb ugyan úgy nézek ki mint apám meg nagyapám illetve dédapám (ugyan olyan magasság, haj szemforma testalkat) de a nemet az meg anyai ágon es apain is van nem elhanyagolható mennyiségben. Hacsak anyai ágon visszamenőleg 2-3 generációt nem voltak hűtlenek :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!