A naprendszerünk Földön kívüli bolygói és holdjai között akadnak olyanok, amelyeken nappal hasonlóan világos van, mint a Földön? Ha igen, melyek ezek?
"Pl. a Holdon is csak azon a kis részen van nappal fény, amit a Nap fénynyalábja ér."
Kis részen? A felén. Ez a Földdel is ugyanígy van, amikor nálunk nappal van, a Föld másik felén éjszaka, és fordítva.
#3 és #4 jól írja. Amivel érdemes kiegészíteni, az talán a fényesség. A Marson még egész világos van nappal is (jól lehetne látni szabad szemmel), viszont a külsőbb bolygók annyira messze vannak már a központi csillagunktól, hogy nappal is relatíve sötét van.
Pontos számokat nem tudnék mondani, meg el tudom képzelni, hogy azért tudnál tájékozódni pl. a Jupiter valamelyik holdján a "déli órákban" (most egyéb hatásokat, légkör, stb. az egyszerűség kedvéért tegyünk félre), viszont minimum félhomály lenne.
Érdekes módon a Vénusz hiába van közelebb a Naphoz, olyan vastag a légköre, hogy nem igazán jut el napfény a talajig, szóval ott nappal is sötét van (a felszínen).
"Vénusz ... ott nappal is sötét van"
Azért nincs teljesen sötét. Kb. olyan fény van nappal, mint nálunk egy erősen borús téli napon.
#5 vagyok: Bocsánat mindenkitől, 6-osnak igaza van. Valahol hallottam egy (ezek szerint téves) infót erről. Most - meglepődve - utánaolvastam. Valóban, több, egymástól független forrásnál is ugyanazt találtam, amit 6-os mond.
Tényleg vastag a felhőréteg, ami sok fényt visszaver/elnyel, másfelől viszont közelebb van a Vénusz a naphoz, így a két hatás valamelyest ellensúlyozza egymást.
Szikrázó nappali fény pont akkor lenne ha a légkör nem szórná szét a napból érkező fényt. A fekete égbolton egy nagyon erős fényforrást látnál és minden árnyék tűéles lenne. Mint az űrben és a holdon.
Az hogy a légkör szétszórja a fényt és ráadásul a különböző frekvenciákat másképpen ez jót tesz. Jelentősen tompítja a napból érkező sugarakat. Közben pedig pl az árnyékos helyek sem lesznek korom sötétek. Felhős időben is jobban lehet látni. Illetve a légkör hatásai miatt van alkonyat pirkadat és hasonlóak. Illetve a napfogyatkozásnál is emiatt nincs totális sötétség ott ahol a holdárnyék végig suhan a felszínen.
Igen, igen, akkor rosszul fogalmaztam.
Pont ez lenne a kérdésem, hogy mi az a speciális légköri összetétel, ami a Földünkön szétszórja a fényt egyedi nappali világosságot biztosítva, szemben más bolygók légkörével és fényviszonyaival?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!