Mi lehet az elálló fül evolúciós oka az embereknél?
Mitől van az, hogy egyik embernek jobban, másiknak kevésbé áll el a füle, míg másoknak teljesen fejhez lapul?
A válaszokat előre is köszönöm.
Tevenyereggyarto, szerinted az elülső hangokat jobban begyűjti az elálló fül?
(Én sem értem, miért lett lepontozva annyira az 1-es. Nem én voltam.)
Én ugyan nem pontoztam le(se fel) az 1-est, de elég valószínű, hogy a fura ízlése miatt lett lepontozva, ami nem egyezik a népesség 90+%-nak az ízlésével.
Az emberek döntő többsége nem tartja szépnek az elálló füleket. Különösebben csúnyának sem, amolyan apró szépség hibának, mint a nagy orrot.
#11 Kérdező
“Tevenyereggyarto, szerinted az elülső hangokat jobban begyűjti az elálló fül?”
Elvileg igen, elvégre előrefele figyel a fülkagyló. Kérdés ,hogy mennyivel jobban mint a fejhez simuló fül, illetve ember esetében hol venné ennek érezhetően hasznát.
Vagy inkább az a kérdés, hogy hol vehette hasznát a régmúltban, az ősemberi állapotok között.
Mert az emberi tulajdonságok ugye a nagyon régi állapotokhoz alakultak ki.
Ha igaz lenne, hogy "jobban begyűjti az elölről jövő hangokat" az elálló fülkagyló, akkor az is igaz lenne, hogy a hátulról jövőket meg nem annyira jól gyűjti be, hiszen árnyékolja azokat. Ami viszont hátrány a létért vívott csatában...
A jó hír az, hogy a fülkagyló nélküli emberek is jól hallanak. Eleve nem csak a direkt hangokat halljuk, hanem túlnyomórészt visszaverődéseket. Ezek finom eltolódásaiból az agy még azt is ki tudja számolni, hogy a hang forrása "jobbra, a hátunk mögött, karnyújtásnyira van". Ebben az izgalmas feladatban a fülkagylónak is biztos megvan a maga szerepe, de az elálló fül aligha jelent komoly evolúciós előnyt.
Ez igaz, bár az emberre nem annyira mert mi inkább izzadással hűtünk. Ha a fülünkkel is hűtenénk magunkat akkor az egyenlítői népeknek látványosan nagyobb fülük kellene legyen, nézd csak meg az ilyen típusú állatoknak milyen hatalmas füleik vannak északabbra élő rokonaikhoz képest. Ehhez képest nem rémlik ,hogy az embereknél ilyen különbségek lennének.
#15 Kérdező
Igen, ez általánosan igaz az állatvilágban. Sőt, vannak ilyen “vegyes megoldások” mint például a házi macskák: ragadozók ezért előre néznek a szemeik, de kistestűek ezért ők is potenciális zsákmányállatok. Főleg emiatt olyan mozgékonyak a füleik s nyakuk ,hogy a jó térlátás mellett képesek legyenek figyelni a környezetükre is.
Egyébként ha már hallás meg baglyok nekik a füleik aszimmetrikusan helyezkednek el ,hogy pontosabban tudják begyűjteni a hangokat vagyis azok forrásának helyét így tudják pontosan kifülelni például a hó alatt motoszkáló zsákmányt. Plusz mivel nincs fülkagylójuk ezért az egész arcuk “tányérszerű”.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!