Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A kábelekben nem lehetne 110...

A kábelekben nem lehetne 110 volt?

Figyelt kérdés

Azt olvastam, hogy az USA-ban is csak 110.

Ha olyan elektromos eszközök lennének, amik tökéletesen működnek ennyi volton, akkor az nem csak kevesebb áramot fogyasztana, és energiatakarékosabb lenne, hanem pénz is több maradna.

2022. okt. 22. 23:39
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

#10 Én nemrég néztem utána az amerikai oszloptranszformátorok paramétereinek. Megjegyzem kiemelkedően energiatakarékosra vannak méretezve. Egy 5kVA-s trafó például annyit fogyaszt üresjáratban, mint 10 darab klasszikus kínai melegedő dugasztápegység!

Az más kérdés persze, hogy mennyire biztonságos egy lakónegyed utcáin vékony légvezetéken szertevezetni a több kilovoltos nagyfeszt. Mostanság tele van a net elmaradottabb vidékeken (pl. Indiában) készült videókkal, mikor az "egyszerű" emberek felsülnek az ilyen vezetékezéseken - mint a misimókus!

Az Európában elterjedt városnegyedenkénti kis trafóállomások kissé gazdaságosabbak és sokkal biztonságosabbak.

2022. okt. 23. 11:56
 12/12 anonim ***** válasza:
83%

Nem fogyasztana kevesebb teljesítményt, nem lenne energiatakarékosabb, az 1 kW az 1 kW, 110 V-on és 230 V-on is. Viszont az azonos teljesítményhez kisebb feszültségen nagyobb áram szükséges. Nagyobb áramhoz nagyobb keresztmetszetű vezeték szükséges. A nagyobb keresztmetszetű vezeték drágább, már csak ezért is nem olcsóbb lenne, hanem drágább.

„Vékony vezetéken is végig megy ugyan az az áram.”

Ez nem igaz, például egy 10 A-re méretezett vezetéken nem engedhetsz át 20 A-t, mert túlmelegszik, leég róla a szigetelés, aztán kész a zárlat.

2022. okt. 23. 20:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!