A kábelekben nem lehetne 110 volt?
Azt olvastam, hogy az USA-ban is csak 110.
Ha olyan elektromos eszközök lennének, amik tökéletesen működnek ennyi volton, akkor az nem csak kevesebb áramot fogyasztana, és energiatakarékosabb lenne, hanem pénz is több maradna.

#10 Én nemrég néztem utána az amerikai oszloptranszformátorok paramétereinek. Megjegyzem kiemelkedően energiatakarékosra vannak méretezve. Egy 5kVA-s trafó például annyit fogyaszt üresjáratban, mint 10 darab klasszikus kínai melegedő dugasztápegység!
Az más kérdés persze, hogy mennyire biztonságos egy lakónegyed utcáin vékony légvezetéken szertevezetni a több kilovoltos nagyfeszt. Mostanság tele van a net elmaradottabb vidékeken (pl. Indiában) készült videókkal, mikor az "egyszerű" emberek felsülnek az ilyen vezetékezéseken - mint a misimókus!
Az Európában elterjedt városnegyedenkénti kis trafóállomások kissé gazdaságosabbak és sokkal biztonságosabbak.

Nem fogyasztana kevesebb teljesítményt, nem lenne energiatakarékosabb, az 1 kW az 1 kW, 110 V-on és 230 V-on is. Viszont az azonos teljesítményhez kisebb feszültségen nagyobb áram szükséges. Nagyobb áramhoz nagyobb keresztmetszetű vezeték szükséges. A nagyobb keresztmetszetű vezeték drágább, már csak ezért is nem olcsóbb lenne, hanem drágább.
„Vékony vezetéken is végig megy ugyan az az áram.”
Ez nem igaz, például egy 10 A-re méretezett vezetéken nem engedhetsz át 20 A-t, mert túlmelegszik, leég róla a szigetelés, aztán kész a zárlat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!