Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A hibrid állatok miért terméke...

A hibrid állatok miért terméketlenek sok esetben?

Figyelt kérdés

2022. okt. 12. 13:01
 1/7 anonim ***** válasza:
92%
Mert a szaporodás genetikai program alapján megy végig, és nyilván jó sok hibával nem fut végig semmilyen program.
2022. okt. 12. 14:04
 2/7 anonim ***** válasza:
83%

Megtermékenyülésnél van egy IZUMO1 nevű fehérje és egy hozzá tartozó receptor a két ivarsejten. Ha a kulcs nyitja a lakatot, akkor van esély a megtermékenyülésre egyáltalán. Tehát ha a genetikai távolság b túl nagy, akkor el fogja utasítani a speriumot a petesejt.

Amennyiben én tudom képesek utódot nemzeni valamelyik szülő fajával, csak nagyon ritka. El tudom képzelni, hogy mesterséges körülmények között egymással is tudnának szaporodni.

2022. okt. 12. 14:48
 3/7 sadam87 ***** válasza:
98%
Az egyik fő oka a termélktelenségnek, hogy a két faj kromoszómái nem teljesen kompatibilisek egymással. A kromoszómaszám is eltérhet (pl. ló-szamár esete), vagyy ha az egyezik is, a kromoszómákon nem pont ugyanazok a gének és nem pont ugyanott lesznek. Ez pedig gondot jelent a meiózisnál (számfelezőosztódásnál, amikor az ivarsejtek kialakulnak), mert ekkor párba állnak a kromoszómák, és közöttük kicserélődnek szakaszok (crossing-over = átkereszteződés). Ha a két szülő kromoszómái nem kompatibilisek, akkor az átkereszteződés vagy végbe sem tud menni, vagy komoly zavarokat tud szenvedni, ami súlyos kromoszómamutációhoz és korai vetéléshez vezethet.
2022. okt. 12. 14:57
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. A kromoszómaszám eltérésről már hallottam. Csak azt nem értem, hogy miért tud a hibrid könnyebben szaporodni egy "tiszta" fajúval, mint egy hinriddel. Gondolom a hím és nőstény öszvérnek pédául ugyanannyi kromoszómája van, nem annyi, mint egy lónak például.
2022. okt. 12. 22:04
 5/7 sadam87 ***** válasza:
100%

"Gondolom a hím és nőstény öszvérnek pédául ugyanannyi kromoszómája van, nem annyi, mint egy lónak például."

Ez így van, de mindegy is, ha nem tud működőképes ivarsejteket termelni. A terméktelen összvér a lóval és a szamárral sem tud szaporodni.

Arra van példa, hogy a hibrid jobban hatékonyabban szaporodik az eredeti fajokkal, mint egy ugyanolyan hibriddel, de én olyan sokat nem ismerek. A tipikus péda a kecskebékáé, ami a kis és a nagy tavi béka hibridje. Ez a "faj" tényleg hatékonyabban szaporodik az eredeti fajokkal, a tiszta kecskebéka populáció előbb-utóbb kihal. De ennek elég trükkös genetikai háttere van, nem tipikus módon történik az ivarsejtek képzése.

[link]

[link]

2022. okt. 13. 15:03
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszi. LEírnád röviden magyarul a békás történetet, (nem tudok angolul)? "nem tipikus módon történik az ivarsejtek képzése." Erre a részre vagyok leginkább kíváncsi. Az öszvér esetén pl az a fő probléma a szaporodásnak, hogy nem is termelnek megfelelő ivarsejteket?
2022. okt. 13. 21:41
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Normál esetben a gamétaképzés úgy történik, hogy az azonos apai és anyai kromoszómák párba állnak (tehát mondjuk az apai 9-es az anyai 9-essel stb), történik némi rekombináció, majd az újonnan kisakkozott kromoszómák szétválnak és létrhozzák az ivarsejtet. Lényegében. Ha a kormoszómák nagyon eltérnek, adott esetben mondjuk volt némi evolúciós átrendeződés, és mondjuk az egyik faj 2-es és 3-as kromoszómája a másik fajban egy nagy kromoszómát alkot (mint pl a csimpánz és ember esetén), vagy esetleg nagyobb darabok megfordultak stb, akkor ez a folyamat nem tud végbe menni, mert az "azonos" kromoszóma darabok nem tudják rendesen megtalálni egymást. Vagy valami más baj történik. Ilyenkor ha keletkezik is ivarsejt, abban fontos kromoszómák vagy kromoszómadarabok hiányozni fognak, ergo még ha egyesül is egy másik ivarsejttel, az embrió egy nagyon korai fejlődési szakaszban abortál.

A békák azonban azt csinálják, hogy ha ilyen vegyes genom hozná létre az ivarsejtet, akkor az egyik teljes készletet kidobják, és csak a másikból lesz ivarsejt. (Hogy hogyan válogatják ki, az nekem is rejtély.)

Viszont ennek az lesz az eredménye, hogy ugyan kisebb számban, de életképes ivarsejteket hoznak létre.

2022. okt. 13. 23:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!