Miért párásodik jobban az autó szélvédője, ha meleg levegőt fújatok rá, mint ha hideget?
Mikor határon van, tehát hideg levegővel egy nagyon kicsit párásodik, és átváltom melegre, akkor fél percen belül nagyon párás lesz. (Mondjuk, esőmentes, 10 fokos külső hőmérséklet esetén.)
Nekem az lenne logikus, hogy ha a befújt (kintről beszívott) levegőt a rendszer felmelegíti, akkor a relatív páratartalma töredékére csökken, így a vízfelvevő képessége megnő, tehát nem csak hogy nem kellene belőle párának lecsapódni, hanem a már szélvédőn lévőt is el kellene párologtatnia.
Még nem tapasztaltam hasonlót, az eszmefuttatásod logikus.
Nem lehet, hogy a fűtésed kicsit szivárog, ettől nedves az azon átáramló levegő?
Én is úgy emlékszem, hogy régebben mintha a meleg jobban levitte volna a párát. De most ahogy beszélgettem róla ismerősökkel, ketten is mondták, hogy igen, így szokott lenni, a meleg levegő jobban párásít.
Nem köpköd, nincsenek szemcsék, tehát csak finom pára ül a szélvédőre.
2
De a levegőt kintről szedi a rendszer, nem bentről, és közvetlenül megy a szélvédőre. Jó, valamennyire lehet, hogy belekeveredik a légzésemből adódó pára, de hát egyforma minden körülmény, csak a befújt levegő hőfoka más, tehát melegnél nem keveredik bele több kilégzett nedvesség.
Van reális esély, hogy víz jusson bele?
Járattam félórát melegen is, és nem javult a helyzet.
Még amit kifelejtettem, hogy a normálisnál gyengébben megy a levegő az ablakra. Máshová rendes erővel. De ez inkább csak a szabályzó berendezés elromlása, akadása lehet. (Pollenszűrő cserélve.)
Már én is láttam ilyet, de kis bejáratás után rendbejön. Valahol a fűtésrendszerben elkezd nedvességet felszedni a levegő, ezt aztán lerakja a hideg üvegre.
Így belegondolva nekem talán be tud csorogni a reggeli hatmat, aztán talán rácsöpög a pollenszűrőre.
Köszönöm a válaszokat.
Majd megkérdezem az autószerelő ismerőst, hogy ez az én autómnál mennyire reális lehetőség, hogy víz megy a rendszerbe.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!