RO szűrő utáni csőszakasz fertőtlenítése házilag hogyan?
Házi sörfőzéshez vennék olcsó RO szettet. A praktikum van legelöl: abban szeretnék bízni, hogy forralás nélkül is fertőzésmentes a víz, amit engedek. Hogyan garantálható házi (sörfőző) eszközökkel, hogy a kimenő csőben semmi nem telepszik meg? Nyilván nem cél nehezíteni a főzőnapot, tehát tényleg a nagyon egyszerűen kivitelezhető megoldásokat keresem.
StarSan-t használok fertőtlenítőnek, meg forrázok, amit lehet. Ez elég lehet a szűrő kimenő csövének és csapjának? Tipikus használat, hogy elzárom, benne a víz, naponta engedek kávéhoz pár decit, meg havonta egy 20-30 litert főzéshez. Van pár olyan lépés hideg oldalon, ahol most forralt és fedve lehűtött csapvizet használok. Ez ha kiváltható lenne egy sima kiengedem-használom felállással úgy, hogy tudok bízni a fertőzésmentességben, az megérne havi pár perc karbantartást.
Valami ilyesmi megoldást tudnék elképzelni: [link]
Az ivóvíz szabvány úgy szól, hogy fél liter vízben nem lehet egy patogén baktérium sem. Ez természetesen nem jelent csíramentességet, mert az ember normál flórájához tartozó baktérium lehet benne természetesen. Vagy a bőr normál flórájához tartozó Sacharomyces gomba például.
Nekem is az UV volt az ötlet. Mikrobio labirban az használnak. Én úgy emlékszek, hogy a víz sterilitását hosszabb távon ~70 fokon állandó áramlással pehet mégőrízni. Így kétlem, hogy az a napi pár deci használat bármit garantálna.
Esetleg még a hidrogén peroxidot tudom elképzelni mint vegyszeres kezelést, az vízzé és oxigénné bomlik. Mondjuk nem tudtommal nem szokták ilyen célokra használni.
Hát igen, az UV-n kívül nekem is lett volna még ötletem a csíramentesítésre, de mivel tájékoztatva lettünk, hogy utána sör lesz a vízből, nem mertem én sem az ezüstöt ajánlani például. #1-es voltam.
Nekem nagyon jó tapasztalatom van az ezüsttel. Kicsit messzebbről indulva: a tavaszi böjti szelek idején nálunk nagyon alacsony a lakásban a páratartalom, és a család több tagja asztmatikus tüneteket mutat 40% relatív páratartalom alatt. Több ultrahangos párásítót is üzembe állítok ilyenkor a házban, és van, hogy több hétig mennek, és gyakran 2-3 flaska benzinkúton is kapható 5 literes ioncserélt vizet is szétfújnak naponta. De a készülékekben néhány nap után mindig nyálka képződést tapasztaltam, és macerás lett kétnaponta kimosni, kifertőtleníteni ezeket a párásítókat, nyilván a nyálka baktériumokat nem akarom szétporlasztani a házban. Úgy tapasztaltam, hogy ha 3-4 liter víztérfogathoz 3-4 darab Kossuth 5 forintost (ami 50% ezüst) teszek a víztartályaiba a porlasztóknak, akkor nem képződik nyálka a belső felületeken, a víz csíramentes marad és az szaga sem változik. [Egy darab kevésnek bizonyult. Kettő, vagy több már jó lett. Nyilván tudtam korábbról, hogy a tengerjáró hajók a magukkal vitt ivóvíz készletet a több hónapos úthoz ezüsttel bélelt tartályokban szállítják, hogy a víz ne poshadjon meg.] Szóval az az infinitezimális mennyiségű ezüst, ami az ioncserélt vízben fel bír oldódni az ezüst érme felületéről, az elég ahhoz, hogy a víz csíramentes maradjon. Nyilván ez a "nano" mennyiség sem ivóvízként, sem szétporlasztva a levegőben nem okoz gondot. De vajon egy kézműves sör-műhelyben gondot okozna-e, ha a víz infinitezimális ezüstöt tartalmazna? Mivel konkrét tudásom nincsen ezügyben, csak vélelmezem, hogy nem használna a sörélesztőnek. De ha már az egyéb módszerek is szóba kerültek, és egy-két kísérlethez van kedved, kérdező, és van lóvéd egy sarzsot esetleg elrontani emiatt, egy-két tesztet megér az ezüsttel való csíramentesen tartás kikísérletezése is.
Nem tudom, hogy a rendszer felépítése milyen, de ha van nyomáskülönbség, akkor a víz sterilre szűrése is működhet. [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!