"A relativitáselmélet szembe megy a józanésszel". Mi az oka, hogy ez terjedt el a közvélekedésben?
Gyakran olvasni, hallani arról, hogy a relativitás elmélet annyira abszurd, hogy szembe megy a józan ésszel. Vajon mi az oka ennek? Mik azok ebben az elméletben, ami miatt kialakult eme közvélekedés?
Laikusok azt mondják, hogy a fénysebessége a határsebesség. Viszont mivel a tömeg tehetetlenséget okoz, így nem meglepő hogy egy határsebességnek lennie kell. Ettől még nem mondhatjuk, hogy a józan ésszel megy szembe a relativitáselmélet
Az idő szerintem már bonyolult (elképzelni), én maradnék a sebességnél, az megfoghatóbb dolog. Én a sebességek összeadódását mondanám példának.
(pl. egyenletes v sebességgel haladó vonatról előre kilövünk egy puskagolyót x sebességgel, akkor a puskagolyó sebessége a földről/kintről nézve v+x. Viszont ugyanennek a vonatnak a lámpájából származó fény nem v+c sebességgel halad, hanem c-vel.)
A józan ész alatt itt a hétköznapi példákat kell érteni, amikkel életünk során találkozunk.
"mivel a tömeg tehetetlenséget okoz, így nem meglepő hogy egy határsebességnek lennie kell"
Nem értem a logikát a mondatban. Attól, hogy tehetetlen, állandó erővel gyorsítva akármeddig gyorsulhatna a klasszikus fizika szerint. A tömeg Lorentz-féle függése nem következik a klasszikus tehetetlen tömegből.
Mert triviálisnak tűnik, hogy az idő múlása egyenletes vagy hogy ami egyszerre történt, az egy másik vonatkoztatási rendszerben is egyszerre történt.
De amúgy ami igazán szembe megy az intuíciónkkal, az a kvantummechanika. Hogy valami oszthatatlan, mégis átmegy egyszerre két résen, interferál saját magával, majd részecskeként felvillan a fluoreszcens ernyő egy és csak egy pontján. A "hullámfüggvény redukciója" ráadásul pillanatszerű, nem zavarja a fénysebesség korlátossága...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!