Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit jelent egyszerűen az...

Mit jelent egyszerűen az alaphibrid a kémiában?

Figyelt kérdés

Nem találtam róla goole meghatározást.

[link]

autóknál azért tudom... :)

#alaphibrid
2022. szept. 19. 07:51
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

alaphiDrid

A hidridek olyan vegyületek amikben a H oxidációs száma -1

Pl. NaH

Hogy mitől alap azt így nem tudom megmondani.

2022. szept. 19. 08:30
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Kis google után:

[link]

"Általános megfogalmazásban a legegyszerűbb alapvegyületek olyan molekulák, amelyekben hidrogének mellett csak egy másik elem egyetlen atomja található"

Mondjuk a Wiki nem köti ki a -1 oxidációs számot, azért általánosságban egy Hidrogén-kloridot nem szoktunk hidridnek nevezni. Az eddigi karrierem során hidridekről mint hidrogén tartalmú erős redukáló jellegű anyagokról hallottam.

2022. szept. 19. 08:38
 3/7 A kérdező kommentje:
Miért mi a karriered?
2022. szept. 19. 16:05
 4/7 anonim ***** válasza:
Vegyészmérnök.
2022. szept. 19. 16:28
 5/7 A kérdező kommentje:
Az a végzettség nem? Úgy értettem milyen gyártási területen használod a végzettségedet, mert az segít megértenem, az utolsó mondatodat a 2-es kommentben.
2022. szept. 19. 21:47
 6/7 anonim ***** válasza:

Analitikával foglalkozok, nem nagyon dolgozok erélyes redukáló szerekkel, szemben mondjuk egy gyógyszer kémikussal.

Viszont így is az a tapasztalatom, hogy azokat a H tartalmú vegyületeket szokták nevesíteni mint hidrid, amik erősen redukáló hatásúak. A többi csak sav, bázis, hidrát vagy nincs különösebb jelentősége a H tartalmának.

2022. szept. 20. 07:13
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen többet tudtam meg.
2022. szept. 20. 08:41

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!