Mi volt a legbölcsebb kijelentés, dolog, összefüggés, vagy megvilágosodott gondolat, pszichológiában, filozófiában, vagy hasonló tudományban?
Például hogy az ember nem racionális lény, hanem racionalizáló lény alapvetően.
Aztán a kognitív torzítások felismerése: az elménkbe be van huzalozva egy rakás logikátlan folyamat, ami akadályozza a világ valós megismerését, hacsak nem teszünk tudatosan ellene: ez vezetett a modern természettudományok kialakulásához, a tudományos módszerhez, aminek az a lényege, hogy csak azt hisszük el, ami bizonyítottan igaz, és nem pedig azt, ami tetszik. Innentől kezdve indult el a valódi technikai civilizáció robbanásszerűen; azóta vannak valóban működő megoldásaink a technikában, a gyógyászatban, az élet minden területén.
Παντα χωρει καὶ οὐδὲν μένει azaz panta khorei kai ouden menei, vagyis minden mozog, semmi sem állandó.
Ezt mondhatjuk úgy is, nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba.
Amit pedig #1 ír, ne m más, mint az agy működése. Az agy alapvetően asszociatív, ami azt jelenti, minden "megismerés" kelt valami képzetet bennünk korábbi tapasztalataink alapján. Ha ez kellemes érzetet kelt, a "megismerést" magunkévá tesszük akár igaz akár nem. Ha viszont kellemetlent, elutasítjuk, adott esetben félünk tőle, ismét csak akár valós akár hamis az új ismeret.
A "tudatos ellene tevés" alapfeltétele, hogy legyen megfelelő tudás, amelynek alapján - ha sikerül működésbe léptetni - racionális megfontolással összevethetjük az "új ismeretet" több más tapasztalattal, és ha harmónia van, elfogadjuk, ha ellentmondás, akkor elutasítjuk, mint hamis ismeretet.
Ez a felismerés az alapja a modern diktatúrák "szinte megdönthetetlen" képzetének. És ez lesz a halála a demokráciának, amely a nevében hordozza az egyenlőtlenséget. Amíg ugyanis nem volt lehetőség hatékony kommunikációra, a "demokrácia" közelített a "józan paraszti ész" logikus igazságeszméjéhez. A hatékony kommunikáció viszont hatalmas tömegeket visz tévképzetekbe, és ezáltal "demokrácia" címén a legdrasztikusabb diktatúrák megvalósulásába. Azonban ennek az ellentmondásnak a felismeréséhez és az abból következő cselekvéshez szintén hatalmas tömegek kellenek (vagy a természet egy másik törvényének alkalmazása).
A demokrácia a legnagyobb diktatúra. Mert a nép diktatúrája.
A demokrácia népuralom. Az van, amit a nép akar, a többség akar. Nem szabad akarat, hanem a többség akarata. A legnagyobb diktatúra. A demokrácia egy diktatórikus dolog, de a többség diktatúrája, ezért a többségnek nem diktatúra. A többieknek viszont igen. Szóval én leszarom a demokráciát.
Liberális vagyok. Élni és élni hagyni, bár ezt sok helyen lehet hallani.
Mindenki úgy él, ahogy akar, ha nem árt vele a másiknak.
Sokak szemében csak az a diktatúra, ha a kevesebb mondja meg a többnek, hogy mi legyen.
De szerintem fordítva is diktatúra.
A pszichológiában például ez: ha megváltoztatod a viselkedésed, akkor a gondolkodásod is megváltozik.
Az ember azt hinné, és a sok önfejlesztő könyv is ezt javasolja, hogy előbb a gondolkodásod változtasd meg, és attól fogsz majd máshogyan viselkedni. Ezzel szemben a fordítottja sokkal célravezetőbb, gyorsabb.
Forrás: [link]
5#, szerintem az egész “változzunk dolog” veszett fejsze nyele.
Én jóban vagyok a gyerekkori (3-7 éves korig ismerkedtünk meg) és ezen minták alapján ki merel jelenteni: az ember nem változik. Van egy belsö magod, ami ugyan olyan érintetlenül létezik, mint 5 éves korban és ezt sosem fogod tudni megváltoztatni, mert a köré alakul ki a személyiség.
Példának: én a mai napig ugyan azt a hibát követem el, mint fiatalon, kicsit más könyösben, de ugyan az.
Szóval a változás a felszínes, a mag ugyan az marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!