Az ember személyisége az agyban van?
Nehezen tudom megfogalmazni a kérdést, de megpróbálom.
Szóval vallásos/ezoterikus szemszögből ha jól értem arról van szó, hogy a lélek maga a személyiség, és ha a lélek beleszállna egy másik testbe, akkor az ember úgy érezné, hogy önmaga, csak egy másik testben létezik.
Erre a mintára alapozva:
Ha az agyamat kivennék a helyéről, és átültetnék egy másik testbe, akkor hasonlót éreznék: hogy ÉN vagyok, de egy másik testben?
A lélek helyett használjuk inkább a tudat kifejezést.
"Ha az agyamat kivennék a helyéről, és átültetnék egy másik testbe, akkor hasonlót éreznék: hogy ÉN vagyok, de egy másik testben?"
Ilyen transzplantáció egyenlőre nem lehetséges, de ha megoldható lesz, akkor valószínűleg igen, így érznél.
Igen, hga áttennék az agyad így éreznél. Mivel az agyban van minden érzékelö központunk, az azokat feldolgozó központunk, maga a tudatos müködés, ezért
max annyit kellene megszokni utána, hogy mást látsz ha pl. a kezedre nézel, vagy magasabbról látod a világot, de az öntudatod megmaradna.
Kb mintha másik autóba ülsz, te ülsz benne, de meg kell szokni az új kasznit, teljesítményt, stb.
Az agy csak az egyike az idegrendszerünk domináns szereplőjének, ott van még a gerincvelő a vegetatív idegrendszerrel és nem elhanyagolhatóak az idegrendszert befolyásoló hormonok, mert a hormonháztartásunk alapvetően befolyásolják testünk működését.
Vegyük pédául a szexuális késztetést, ami nagy mértékben függ a hormonoktól és ez döntően hat vágyainkra, viselkedésünkre, cselekedeteinkre, de az egyéb kémiai anyagok jelenléte, vagy hiánya is rendkívül sokat számít, például az adrenalin jelenléte, amit a mellékvese termel, vagy egy szimpla C vitaminhiány, amely állandó levertséggel, fáradtsággal jár és akár súlyos idegrendszeri elváltozásokat is okozó skorbutba torkollhat.
A szervezet szó, mint meghatározás nem véletlen, az agy ennek csak egy része.
3asnál a pont. A személyiségünk kialakulasaban a testünknek is szerepe van ezen is tul.
Az identitasunk es személyiségünk kialakitasaban a fizikai testünknek is fontos szerepe van. A korlataink és képessegeink, ahogy azokhoz masok es magunk viszonyolunk. Mindezek komplex modon alakitjak kölcsönhatasba a szemelyisegünk.
Ha egy lombikban lenne az agyad, nem lennel ugyanaz az ember.
Az ezoterikus ertelembe vett lélelek nem azonos a személyiséggel de nincs konkrét, általánosan elfogadot definicioja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!