Az időjárás előrejelzés valószínűségei milyen gyorsan esnek? Hogy jósolhatnak egy hétre előre 74%-al?
Itt van ez az oldal, ahol csütörtökre 74%-al 8mm esőt mondanak:
Számomra ez nagyon furcsa. A tüzijáték kapcsán megtanultuk, hogy másnapra 30% valószínűséggel tudtak jósolni. Én azt gondolom, hogy ha valami másnapra 30%, de legyen akár 70, az következő napra már drasztikusan leesik, és ha én holnapra 70%-ra tudok jósolni, holnaputánra valószínűleg már csak 40-50%-ra, három napra rá, már csak 10-20%-ra, de egy hét múlva ez már csak pár százalék.
"Tehát két valószínűségről van szó"
Nem. Az esőre 74% az esély. Ez egy.
"az a 74% az nem 74%, az csak az átlag, de hibája van"
Nincs. Teljesen biztos előrejelzés, hogy 74% eséllyel lesz eső. Ez azt jelenti, hogy kb. háromszor valószínűbb hogy lesz eső, mint hogy nem. Hol itt a hiba?
"Az időjárás előrejelzés valószínűségei milyen gyorsan esnek?"
Nem esnek. A pontosság pont, hogy növekszik, minél közelebbre kell előrejelezni.
Két okból sem értek egyet.
Ha mindent pontosan meg tudnának mérni, akkor sem lehetne pontosan megmondani, mert az univerzum ideje alatt se futna le az a program egy univerzum méretű számítógépen sem, ez a káoszelmélet törvénye, ami érvényes a meteorológiai előrejelzésekre. Tehát van egy valószínűség valójában, de azt csak szimulációk alapján becsüljük. És most nem menjünk bele olyan vitákba, hogy milyen valószínűszégről beszélünk, ha nem tudjuk megismételni a kísérletet, lásd frekventista vs. Bayesiánus nézőpont. Ugyanakkor éppen azért, mert a valóságot soha nem tudjuk és nem tudunk ismételni, ezért a hibát se tudjuk megmérni soha, de az nem igaz, hogy nincs hiba, se az hogy becslést ne lehetne adni rá elméleti alapon.
Másrészt mint mondtam a szimulációk alapján is egy eloszlást jósolnak, aminek csak az átlagát közlik, ami 74%, de a szórást is kellene, mert az a hiba. Erre mondtam, hogy nekünk 1-est adtak fizikaórán, ha mért mennyiségeket hiba nülkül közöltünk. Standard deviációt meg kéne adják.
"Engem tökre érdekelne az a szám, hogy amikor 74% esőt jósol a szolgálat, az hány százalékban jön be valójában?"
Ez attól függ, hogy hány nappal erlőre jelzik. Ha mára akkor nagyon esélyes, míg ha egy hét múlva szerintem még elolvasni is fölösleges. :) Erről volt szó eddig is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!