Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha azon bolygón élnénk aminek...

Ha azon bolygón élnénk aminek van egy gyűrűje és valami miatt megoldható lenne ott élni akkor ha felnézünk égre látni fogjuk bolygó gyűrűjét is?

Figyelt kérdés
Földön felnézünk égre látjuk napot meg holdat csillagokat is látjuk ha gyűrűs bolygón élnénk és felnéznénk égre gyűrűt is látnánk vagy azt nem látnánk csak fekete sötét eget esetleg csillagokat látnánk? Kösz

2022. aug. 31. 20:45
1 2
 11/13 TappancsMancs ***** válasza:

Sőt igazából még a Holdnál is sokkal sokkal közelebb lenne. Itt egy valós méretarányú kép a Föld-Hold távolságról és méretekről. Bőven közelebb lenne egy gyűrű mint a Hold.

[link]

Kép itt:

[link]

2022. szept. 1. 12:15
 12/13 TappancsMancs ***** válasza:

10/

""A Hold sem tűnne olyan lámpaszerűen fényesnek, ha egy kis korong helyett hosszú, széles csíkban oszlana el a fényessége."

Az eloszlás miért is jön ide? Adott egy közeli hold, a Holdunk és annak látszó méretén a látszó fényessége. A Hold látható területének egymás mellé rakásáról lenne szó szerintem.

Az persze kérdés, hogy a gyűrűk fényessége azonso közelségből hogyan aránylik a Holdéhoz. Ezt nem tudom. :) Fiktíven most azonos fényességet, azonos fény visszaverődést feltételeztem, mert nincs rá adatom.

A gyűrűk fényét az csökkentené a Holdhoz képest, hogy nem teljes lefedettségű fényvisszaverő felület, hanem szétszórt. Szóval a gyűrű szórványos darabokból áll viszont felületre nagyon nagy.

Azért a Tejútnál tuti fényesebb lenne. Oké a Hold talán sok, a Tejút meg kevés becslés. :)

2022. szept. 1. 12:21
 13/13 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Talán mellékesen a Szaturnusz gyűrűi kisebb távcsővel mág a Földről is láthatóak, úgyhogy biztos van fényerejük. Én is tippelem amúgy, mert nem tudok ilyen számításról vagy akármiről... :)
2022. szept. 1. 12:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!