Villámlás,tiszta égbolton?
Sziasztok
Ma este kb 11 körül, kimentünk a barátaimmal csillagokat nézni,egy szép erdős részre, és tényleg szép tiszta volt az ég, látni lehetett a csillagokat is.
Viszont utána elkezdett "villámlani" felettünk az égbolton, többször is,és utána távolabb is,de akkor már néha lila színben is felvillant.
Nekem furcsa ugye mivel,nem voltak felhők.
Elnézést a tudatlanságomért , de én még életemben nem láttam ilyet, esetleg ha valaki elmagyarázná mi is volt ez annak megköszönném
Valószínűleg te és a barátaid is a Kryptonról származtok, csak nem tudtátok eddig, mert Supermannek van olyan látása, hogy átlát a fák lombkoronáján és a felhőkön és úgy is tud gyönyörködni a csillagokban.
A másik megoldás, hogy az erőben nem csak a csillagokat, de a villámlást is hallucináltátok, megesik ez is vidám társaságban késő este.
Mindenesetre legközelebb ne egy erdős részt válasszatok az égbolt felfedezéséhez, hanem egy rétet, ahol nem zavarja semmi a szemlélődést, és kevesebb tudatmódosító szert fogyasszatok.
Kérfező. Nem láttatok semmit!
Azt meg verjétek ki a fejetekből, hogy földönkívüli űrhajók sugárhajtóműve adja ki ezt a fényt fénysebesség közelébe gxorsulva.
Bocsi, elszóltam magam.
Itt a villámokról ír, rövid kérdések és válaszok formájában és csak néhány rész amiből érthető.
NOAA
(National Oceanic and Atmospheric Administration - Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal)
"A villámlást mindig zivatar okozza?
A zivatarban mindig van villám (a mennydörgést a villám okozza, és nem lehet zivatar mennydörgés nélkül!), de villámlik zivatar nélkül is. Villámok is láthatók vulkánkitöréseknél, felszíni nukleáris detonációknál és heves hóviharoknál („mennydörgés hó”)."
"Mi az a száraz villám?
A száraz villámlás olyan villámcsapás, amely eső nélkül történik a közelben. A NOAA Vihar-előrejelző Központ rendszeresen ad ki előrejelzéseket a száraz villámlásról, mert ez a fajta nagyobb valószínűséggel okoz erdőtüzeket."
"Mi az a „villámlás a derült égből”?
A „kékből villámcsapás” egy felhő-föld villanás, amely jellemzően a zivatarfelhő oldaláról jön ki, tiszta levegőben viszonylag nagy távolságot tesz meg a viharfelhőtől, majd szögben lefelé csapódik és a talajhoz ér. Ezekről a villámlásokról dokumentáltuk, hogy több mérföldre távolodnak el a zivatarfelhőtől. Különösen veszélyesek lehetnek, mert úgy tűnik, hogy a tiszta kék égből származnak.
Egy sisakos biciklis villámcsapást tapasztalt a fejébe szép időjárási körülmények között, felhőtlen égbolt mellett. Megállapították, hogy a csavar valószínűleg egy zivatarban keletkezett, amely körülbelül 16 km-re (körülbelül tíz mérföldre) volt, és hegyek takarták el."
Jó, de ez az NSSL is csak azt írja, amit Horváth professzor írt 1965-ben (amit a #4-ben linkelt kérdésnél írtak a #2-es válasznál). Szóval minek az ismételgetés?
Nem csavar, hanem villám. :D A fejébe. :D
"Különösen veszélyesek lehetnek, mert úgy tűnik, hogy a tiszta kék égből származnak." Különösen ostobán hangzó mondat. :D
Amúgy ha már villámok, akkor egy gyors kereséssel a fajtáik, egy-egy képpel. Én sem vagyok villám szakértő, de legalább ennyit érdemes tudni róluk és én is csak jövet menet látom ezeket a neten. A linkeket nem kell elolvasni :)
Royal Meteorological Society
Királyi Meteorológiai Társaság - Egyesült Királyság
A VILLÁMOK TÍPUSAI
- Negatív felhő-föld villám (-CG)
- Pozitív felhő-föld villám (+CG)
- Felhőből levegőbe (CA) villám
- Föld-felhő (GC) villám
- Felhőn belüli (IC) villám
- Felhőből felhőbe (CC) villám (vagy felhőközi villám)
SPRITE, JET ÉS MÁS TÍPUSÚ VILLÁMOK
- Sprites (felhő fölött)
- Blue jets (felhő tetejéről felfelé)
- Elves (korong alakú)
- Anvil Crawlers (vízszintesen mozgó)
- Bolt from the blue (a szülő vihartól távol csap le)
- Bead Lightning (szegmensekre bomlik)
- Ribbon Lightning (párhuzamos villámok)
- Gömbvillám (itt a UK oldalon nem frissítették, a linkje alul) (baloldalon a kis kör)
És mintha itt a NASA oldalán még más fajták is lennének.
---
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!