Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Melyiket fogadod el? Evolúció...

NTBS kérdése:

Melyiket fogadod el? Evolúció vagy Teremtés?

Figyelt kérdés

2022. aug. 26. 12:32
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
83%

#10 "Mellesleg rengeteg olyan keresztény van aki hisz az evolúcióban, mert maga az elmélet nem megy szembe a Bibliával."

Ja, ahogy a sörből is lehet kelkáposztát csinálni, csak ki kell cserélni pár betűt, meg hozzáadni még néhányat és kész is.

A teremtés 6 napig tartott, az evolúció pedig évmilliárdok óta zajlik (persze meg lehet magyarázni, hogy a 6 nap nem 144 órát jelent, pont úgy ahogy a sörből kelkáposztát csinálunk).

Aztán a sorrend se nagyon stimmel. Például a virágos növények már a harmadik napon elkészülnek, míg az állatok csak az ötödik és hatodik napon. A madarak is előbb teremtődnek meg, mint a hüllők és a rovarok.

És a zűrzavart csak tovább fokozza a 2. rész, ahol a férfi előbb készül el, mint az állatok, bár az első részben még fordított volt a sorrend.

És a keresztények elfogadhatják ugyan az evolúciót (hiszen nem kerül semmibe), csak akkor nem volt első ember pár, így a bűnbe esés is elmarad elkövető hiányában, ami feleslegessé teszi Isten nagyszerű tervét az emberiség megmentésére, és persze Krisztus áldozatát is. Ami azért mégis csak a keresztény ideológia alapja. De gondolom ezt sem gondolták teljesen végig.

2022. aug. 26. 20:03
 12/21 Z003 ***** válasza:
95%

Nem akarom magam ismételni de az előző válaszomban említettem hogy néha elgondolkozok azon hogy ki mennyire lát bele a "másik oldal" nézéspontjába és mennyi arroganciával bizonygatja a maga igazát. Én nem akarok senkit semelyik álláspontról meggyőzni, az mindenkinek a maga dolga hogy eldöntse. De ahogy gyakran akik Istenben hisznek a megfelelő tudás nélkül használják/ítélik meg az evolúció elméletét. Akik a tudomány hívei gyakran félreértelmezik a szentiratokat.

A kereszténység közel sem egységes, habár az összes kis ágazata ugyan arra az alapokra nyugszik. Ezek az alágak gyakran teljesen máshogy értelmezik a biblia egyes részeit. Ha megkérdezel egy papot, hogy a bibliát szó szerint kell-e értelmezni szinte biztos hogy azt fogja hogy nem, vagy nem teljes egészében. Az hogy ki az iratok melyik részét veszi szó szerint és ki nézi inkább az üzenetet, ebben térnek el a legtöbb ágazatok. Sokan a teremtést leíró szakaszt sem veszik szóról szóra. Van aki úgy értelmezi hogy rávetíti ezt leírást a Föld és az élet tudomány által leírt keletkezésére. Kivéve hogy minden azért úgy történt ahogy, mert Isten terelte a földi lények fejlődését. Nem napok, hanem évmilliók alatt és nem a véletlen műve. Ez az értelmezés teljesen összeihlet az evolúció elméletével.

(Emellett arról ne is beszéljünk hogy az ótestamentumot és az újat teljesen máshogy kezelik. Vagy hogy az egyházat és a hívő embert nem lehet egykalap alá venni, ami legalább olyan gyakori hiba mint az evolúció félrehasználása.) Persze ez a döntsük el hogy mit hogy értelmezünk, teljesen szembemegy a tudomány eszméivel. Azért azt figyelembe kell venni hogy a legtöbb hívő nem szó szerint veszi a biblia minden részét. És nekünk győzködni vagy hülyének nézni őket pont ugyan annyira nincs jogunk, mint nekik minket megpróbálni megtéríteni vagy a pokollal fenyegetni.

2022. aug. 26. 20:56
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

Az evolúció egyértelműen szemben áll a bibliai teremtéselmélettel.

Hiszen nem csak az élet keletkezése jelenik meg a keresztény/zsidó tanításban, hanem az is, hogy a fajokat Isten készre teremtette, nem csak az embert, de az egész állat és növényvilágot is.

Ezek szerint nincs fejlődés, vagy kifejlődés.

Személyesen az evó-t fogadom el, nem vagyok vallásos, meg sem vagyok keresztelve.

2022. aug. 27. 03:54
 14/21 Tom Benko ***** válasza:
81%
Az evolúció mellett számtalan, egymástól független bizonyíték szól. A teremtés esetén még az egymással versengő hipotézisek között is harc van. Már ez elég lenne a döntéshez. Emellett a teremtés a tudományosság kritériumait nem teljesíti, így a válasz egyértelmű: evolúció.
2022. aug. 27. 12:44
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Nem hiszem, hogy a kettő fogalom teljesen fedné egymást, emiatt nem összevethető.

Hivatalosan az van dogmatizálva (IV. lateráni zsinat), hogy Isten megteremtette a legelején egyszerre az angyali és az anyagi világot, a legvégén pedig a két világ metszetében az embert.

Ez a zsinati kijelentés amiatt is érdekes, mert a Teremtés könyve pl. az angyalok teremtését nem is említi. A többi részlet értelmezésébe pedig nem megy bele a zsinat.

2022. aug. 27. 18:20
 16/21 anonim ***** válasza:
76%
#8, ha csak annyi az egész, hogy van isten, akkor azért meg kellene magyarázni a teremtést. Előttem szólók is pedzegették, hogy az egyiptomiaknak más istenük van, mint a keresztényeknek. Remélem nem azt akarod mondani, hogy ezek itt Kft-be tömörültek, aztán teremtettek. Na meg melyik isten volt előbb és melyik később ? Nekem úgy tűnik, hogy az ember teremtette meg istent, nem pedig fordítva.
2022. aug. 28. 12:37
 17/21 anonim ***** válasza:
76%
Az evolúció egy nagyon logikus dolog. Rövid távon is jól megfigyelhető, elég hozzá, ha azt nézed, hogy egy kutyafajtát milyen rövid idő alatt ki lehet tenyészteni szelektálással. Ausztrália is egy jó példa. Biológiailag elszigetelt és látványosan más állatfajok fejlődtek ki a kontinensen.
2022. aug. 28. 12:44
 18/21 anonim ***** válasza:

Azt a részt direkt nem akarod észre venni ahol azt írom hogy nem kötöm valláshoz?

Ha meg láttad és felfogtad miért beszélsz egyiptomi istenekről meg keresztényekről?

Szimplán abban hiszek hogy van egy felsőbb, felfoghatatlan személy

De nem gondolom hogy ez Odin, Ré, Baál, vagy akármelyik másik Isten

Talán valamikor nagyon régen tényleg volt egy rendes vallás

De azóta már meg lett keverve minden, ki lett fordítva, átalakítva, hozzáadva, elvéve

2022. aug. 28. 15:07
 19/21 anonim ***** válasza:
76%
#18, Pont ez a bajom , hogy azt mondod, hogy van egy felsőbb "személy". Nem tudod függetleníteni a vallásoktól mivel mindegyiknek megvan ez a bizonyos felsőbb személye, aki teremtett. Akkor meg kell tudnod pontosan mondani, hogy ez melyik ? Vagy legalább azt, hogy milyen módon teremtett, akkor talán be lehet azonosítani. Mert ha a kereszténység teremtőjére gondolsz, akkor felugrik egy afrikai törzs sámánja és azt fogja mondani, hogy "Ja barátom , Te ezt rosszul tudod, mert egy fekete párduc teremtett mindent" . Pont ez a baj a teremtéselméletekkel, hogy nagyon sok van belőlük és időben nagyon máskor teremtődtek.
2022. aug. 28. 15:47
 20/21 anonim ***** válasza:
91%

Ugyan miért ne lehetne?

Semmi sem követeli meg hogy válasszak egy vallást.

Úgy vagyok vele hogy mindent vagy a dolgok nagy részét ő hozta létre.

Azt is el tudom képzelni hogy megteremtette az embert és magára hagyta. És azt is hogy csak az univerzumot és mi csak véletlenül jöttünk létre. Mint amikor megjelenik a gaz a kertben.

Nekem ez olyan mint mondjuk egy megfejtetlen jelenség. Mondjuk a sötét anyag vagy sötét energia

Vannak rá elméletek, de nem fogom azt mondani hogy én kifejezetten a keresztény elméletben hiszek

2022. aug. 28. 18:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!