Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A sejtek honnan "tudják",...

A sejtek honnan "tudják", merre és meddig kell osztódniuk, hogy az általuk alkotott szövet, szervrészlet alakja megfelelő legyen?

Figyelt kérdés

Lehet, hogy minden egyes sejt eleve eltérően van kódolva e szempontból, és csak látszólag egynemű pl. egy csontsejt a bal combcsont egyik és másik pontjában, a jobb combcsont hasonló pontjaiban, vagy épp a szárkapocscsontban?

Kicsit olyan ez, mintha sokezer ember akarna formálni egy alakzatot egy réten, de mindenki csak a szomszédjaiig látna, és senki(?) nem kapna személyre szabott instrukciót, hogyan helyezkedjen, kik mellé álljon. Persze lehet, teljesen hamis ez a hasonlat, és nem tükrözi a szervezetek egyedfejlődésének lényegét.

2022. aug. 21. 22:35
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
A legtöbb jelzöanyag nem csak úgy magától áramlik. Bonyolult és szigorúan szabályozott utakon történik TRANSZPORT, illetve szabályozottan és irányítottan történik a kiválasztásuk.
2022. aug. 22. 13:36
 12/16 anonim ***** válasza:

Egy pillanatig ne zavarjon, hogy a napfény az nem gravitáció.

A növényeknél a gravitációt a gyökér érzékeli.

Sadam: "Two of the female rats became pregnant, but neither resulted in a live birth."

Nem azt mondtam, hogy lehetetlen a terhesség, hanem azt, hogy nem lesz életképes az utód.

2022. aug. 22. 13:38
 13/16 sadam87 ***** válasza:

Ezt írtad:

"Ahol felhalmozódik, az lesz a lény egyik vége - ahol kevés van, az a másik vége - ahol közepes, az a közepe, és ezt minden sejt érezni fogja, és e szerint növeszt fejet, vagy farkat, vagy középtájat."

Na most ha a terhesség kialakult, ott már eléggé ki kellett alakulnia a feji-farki végnek az embriókban.

Meg ezt:

"Ezért nem lehet gravitáció nélkül terhes az ember lánya"

Az mondjuk pont az ellenkezője annak, amit írsz.

Egyébként kértem, hogy hozz forrást az állításaidra!

2022. aug. 22. 14:33
 14/16 anonim ***** válasza:

Sajnos nem tudok forrást, már nagyon régen volt.

Nem azt mondom, hogy nem lesz fej, vagy farok, hanem azt, hogy ezek össze-vissza lesznek, nem a helyükön, és esetleg a számuk se stimmel.

Egy olyan forrás is volt erről régen, ahol bogarakkal kísérleteztek, és tetszés szerint tudtak bárhol fejet vagy potrohot növeszteni, a koncentráció változtatásával.

2022. aug. 22. 14:38
 15/16 sadam87 ***** válasza:

"Egy olyan forrás is volt erről régen, ahol bogarakkal kísérleteztek, és tetszés szerint tudtak bárhol fejet vagy potrohot növeszteni, a koncentráció változtatásával."

A rovaroknál a feji-farki vég kialakulását a petesejten belüli mRNS eloszlás szabályozza, nem a gravitáció. (Mondjuk hogy erre hat-e a gravitáció, nem tudom, de mindenesetre még sosem hallottam ilyenről.) Ez látszik az 5. válasz 2. linkének (bemásolom ide is) 47. diáján.

[link]

Emellett volt olyan csótány, ami az űrben termékenyült meg, és úgy hozott létre életképes utódokat (bár utóbbi már a Födlön történt, ha jól értem).

[link]

De a rovarok egyébként sem feltétlenül jó modellorganizmusok az emberi embrionális egyedfejlődésben.

"Egy olyan forrás is volt erről régen, ahol bogarakkal kísérleteztek, és tetszés szerint tudtak bárhol fejet vagy potrohot növeszteni, a koncentráció változtatásával."

Ez valószínűleg a Hox génekkel (esetleg Pax génekkel) kapcsolatos kísérlet volt, azok az egyes szervek helyének meghatározásáért felelős mestergének. (A fenti linken a megjelölt dia környékén van is róluk bőven szó.)

Klasszikus példa az antennapedia gén mutációja (csáp helyett láb lesz a muslica fején.)

[link]

Szemet például a Pax6 gén (a muslicában eyless-nek hívják) aktiválásával (vagy aktív gén bejuttatásával) lehet növeszteni bárhol Drosophila embrión. Akár úgy, hogy egér Pax6 gént juttatnak a megfelelő muslcia sejtekbe.

[link]

[link]

2022. aug. 22. 15:11
 16/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm nagyszerű válaszaitokat és a témában kialakult egész jó kis vitafórumot! Magam nem vagyok biológus, se orvos, de érdekelnek ilyen kérdések, és szívesen megnézem a linkelt oldalakat (már volt, amit meg is néztem).

Annyiból talán nem volt egzakt a kérdésfelvetésem, hogy a sejteknek nyilván nem "személyes stratégiai céljuk" (mint vmi tudatos lénynek), hogy együtt bármit is kialakítsanak, közben ügyelve arra, hogy az eredmény "jó" legyen, de evolúciós fejlődésük oda vezetett, hogy a szemlélő számára látszólag mégis ezt teszik.

2022. aug. 23. 17:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!