Mi lesz a következménye az élelmiszeriparban a mostani(2022) meleg nyárnak és aszálynak?
Mostanáig 27% körül volt az élelmiszerek emelkedése.
Télire ez... hát... 50% simán lehet.
Aztán jön majd a többi.
Igen nőni fognak az árak.
De nem csak az aszály miatt.
A mezőgazdasági termelési költségek is nőttek, továbbá a feldolgozási költségek is.
Példának: A gázzal gyártott nitrogen műtrágya tavasszal bruttó 30 ezer volt. Egy évvel előtte 8 ezer.
A pékek 300 Ft-os gázzal sütötték a kenyeret, most majd 750-es gázzal. (750 mondjuk még nem is az ipari, hanem lakossági piaci ár).
Az attól függ, hol. Itt Magyarországon infláció, sokkal nagyobb, mint másutt. De az aszály ebben csak gyorsító tényező, és főképpen ráfogható sok áremelés, aminek egészen máshoz van köze.
Ha semmiféle aszály és szélsőséges időjárás nem lett volna, akkor pár százalékkal kisebb lenne, de szintén hatalmas drágulás lenne.
Csak példaképpen. A fél országban kiszáradtak a kukoricatáblák. A kukorica elég nagy növény és elég hosszúak a gyökerei. Ezért elég hosszú elsőmentességet kibír. Feltéve, ha kezdetben a talajvíz szintje elegendően magas. Mert ekkor hosszabb esőmentes időben sem csökken métereket, tehát a kukorica, ha nem is virgonc, d eléri. Ám ha úgy indul, hogy az elején is nagyon alacsony a talajvíz szintje, akkor egy két hetes esőhiány is leviheti a talajvíz szintjét a gyökérzet alá.
A talajvíz szintje nálunk egyre nagyobb területeken egyre mélyebb lesz. Ennek oka az évek óta tartó hibás erdőgazdálkodás, vízgazdálkodás és talajművelés. Most kicsit összejött több minden. De ha a módszer változatlan marad, eshet az eső, nem lesz tőle jobb, csak néhány növény esetén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!