Előfordult már valaha a múltban hogy havazott nyáron Magyarországon ha igen melyik évben hány napig melyik városokban és milyen mennyiségben?
Amikről valóban megbízható feljegyzést találtam, az egy-egy nagyon kivételes futó hózápor, kizárólag június első felében, a magasan fekvő helyeken. Pl. Kékestetőn 1962. júniusában 3-án és 6-án is esett hó, de egyből el is olvadt, illetve az összes többi mérőállomáson ezeken a napokon is eső esett.
Az #1-es linkje alatt szereplő információk nagyon-nagyon kétségesek (annak ellenére, hogy az Aigner-család weboldalára mutat). 1918. június 18-át említi, mint legkésőbbi havazás, háát... aznap Debrecenben 31 °C volt, Budapesten 34 °C, Szombathelyen 29 °C - hogy hol az ördögbe hullhatott volna hó, azt nem tudom. (1918 júniusának első hetében viszont sok helyütt az országban, főleg az Alföld északi részén több napon át fagyosak voltak a hajnalok, de ez derült, száraz időben történt) Az állítólagos 1913-ban feljegyzett augusztus 13-ai zirci havazást pedig láttam már 1918-as és 1948-as keltezéssel is... egyúttal a mi éghajlatunkon 400 m tengerszint feletti magasságban augusztusban elképesztően pici a havazás esélye.
"Én dicséretes ötös lettem biológiából de ezt sajnos nem tudom."
És mi köze a kettőnek egyáshoz? :) Egyrészt ez nem egy biológiai kérdés. Másrészt ha az is volna, akkor is miért kéne tudni. Nekem biológus diplomám van, és én sem tudom.
Hogy a kérdésre is válaszoljak azért: ez alapján a cikk alapján könnyen lehet, hogy 1797 nyarán havazott.
Egyébként precíz feljegyzések az időjárásról nagyjából az elmúlt 140 évből vannak. Azóta nyáron csak júnis elejérő jegyeztek fel enyhe fagyokat. Havazést nem tudom, jegyeztek-e fel.
(Ha meg nem csak a vizsgált időszak a kérdés, akkor szerintem a jégkorszakban elég esélyes, hogy előfordulhatott nyári havazás is.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!