Volt valaha a mai Magyarország területén szeptemberi, ill. májusi hóesés?
Az a baj, hogy a régebbi időkből elég hiányos az adatfeldolgozás. Én "kézzel" néztem bele bescannelt régi időjárás napijelentésekbe azokban az években, amikor a rekordok alapján esélyesnek tűnt egy-egy nagyon késői/korai havazás.
Kékestetőn három alkalommal találtam júniusi havazást, 1962 június 3. 1962 június 6., 1977 június 3. De biztos előfordult még párszor.
A legkorábbi pedig 1977 szeptember 18-án havaseső Kékestetőn. Valamint kiemelkedő volt az 1936 szeptember végi lehűlés, amikor szeptember 27-30. között Bánkúton és Kékestetőn minden nap esett a hó.
Egyébként a neten keringenek hírek egy állítólagos augusztus 13-ai zirci havazásról, amit különböző weboldalakon láttam már 1913, 1918 és 1948 évi keltezéssel is, de a feljegyzésekben semmi nyomát nem találtam (csak egy nagyon kiadós jégesőt 1918-ban).
Na, kíváncsiságból még belenéztem egy-két forrásba, az "Időjárás" folyóirat 1931-es száma szerint szeptember 24-én és 26-án többfelé volt havaseső az Alföldön (szóval alacsonyan fekvő mérőállomásokon is előfordult), a magasabb hegyeken pedig szeptember 22-25. között havazott, Galyatetőn 18 cm vastag hótakaró alakult ki.
(132 MB ha nagyon érdekel, [link] )
Szóval néha-néha előfordul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!