Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen Sejt alapú anyagok...

Milyen Sejt alapú anyagok vannak amik erősebbek a mai gerincesek csontjainál?

Figyelt kérdés
Olyan dolgot keresek amit Sejtek épitenek fel és valamilyen állatban megtalálható, nem kell hogy ma élő állat legyen, de nagyon érdekel hogy milyen jobb alternatívák lehetnek a mai gerincesek csontjainál

2022. aug. 8. 17:54
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
83%
Ha lettek volna alternativak es tenykeg jobbak lennenek, azok maradtak volna fenn. Mivel ez nem igy van, maximum spekulalni lehet hogy mi lett volna ha peldaul grafendioxidbol vagy vibraniumbol lenne a kulso vazunk a belso csontvaz helyett.
2022. aug. 8. 17:58
 2/11 A kérdező kommentje:
Én is erre gondoltam, de reménykedtem benne hogy talán tudunk valamiről ami csak nem volt elég hatékony vagy nem érte meg és ezért nem terjedt el vagy maradt fel, de végül is erősebb volt mint a mai gerincesek csontjai
2022. aug. 8. 18:01
 3/11 sadam87 ***** válasza:
88%

Pontosan mit értesz "sejt alapú anyag" alatt? Azért kérdezem, mert ugyan a csontban valóban vannak sejtek, de nem amiatt kemény, hanem a sejtközötti állományban levő kalciumsók miatt. Egyébként az emberi tetben sem a csontszövet a legkeményebb, hanem a fogakat borító zománc.

Egyébként a kitin sem rossz vázanyag, de nem tudom, erősebb-e, mint a csont. (Valószínűleg nem, bár attól is függ, pontosan mit értesz az "erősebb" kifejezés alatt.)

2022. aug. 8. 18:11
 4/11 anonim ***** válasza:
82%

#3 A kitin maskepp eros, masra jo. A csont kifejezetten a nagy suly elviselesere fejlodott ki, a hossziranyu teherbirasa tobbszorose barmilyen mas szovetnek. Amelyik allatnak nincs ra szuksege, abban nem is igen fejlodott ki.

@Kerdezo: az evolucio pont ugy mukodik, hogy ami 'megeri', az fennmarad, ami szuksegtelenul 'sokba kerul' energia- vagy tapanyag-szempontbol, az jo esellyel eltunik. A jelenleg letezo allati szovetek lehet hogy nem tokeletesek, de a celnak minden korabbinal jobban megfelelnek. Ha nem igy lenne, akkor azok maradtak volna fenn amik ezeknel is jobban megfelelnek.

2022. aug. 8. 18:54
 5/11 sadam87 ***** válasza:
86%

"A kitin maskepp eros, masra jo."

Épp ezért kérdeztem, hogy mit ért erős alatt.

Egyébként én is valószínűnek tartom, hogy a csont erősebb - akármit is értsünk most ez alatt - mint a kitin, de azért jó lenne valami konkrét adatot is látni erre. Én bevallom, nem találtam ilyet. És azt is vegyük figyelembe, hogy a kitin sem csak tisztán lehet a vázban. Elég a rákok meszes kitinvázára gondolni. Az például azért elég kemény lehet.

"Amelyik allatnak nincs ra szuksege, abban nem is igen fejlodott ki."

Ez a logika szerintem nem jó. Egyrészt nyilván nem fejlődhet ki olyan állat, aminek nincs csontja, pedig szüksége lenne rá.

Másrészt a csonszövet monofiletikus eredetű, egyszer jelent meg az evolúció során. Elég valószínűtlen, hogy ettől teljesen függetlenül újra kifejődjön.

2022. aug. 8. 19:47
 6/11 anonim ***** válasza:
82%
a szaru ? teknős páncél vagy karmok,rugalmas is, erős is, de az igaz ,hogy milyen irányú erőbehatásra alakultak ki,a csont ahogy fentebb írják, hossz irányra erős, de oldalirányú behatásra, gyenge, viszonylag.
2022. aug. 8. 20:11
 7/11 TappancsMancs ***** válasza:
82%
Ha jól emlékszem a fogak a legkeményebb rész az emberi szervezetben. És a szarvas agancs és más agancsok is nagyon kemények tudnak lenni. Meg az "erősebb"-et is még megnézném, mert a keménység például nem az egyetlen tulajdonság ami vizsgálnak. A kemény még törhet mint az üveg például.
2022. aug. 8. 20:14
 8/11 TappancsMancs ***** válasza:
0%

"es tenykeg jobbak lennenek, azok maradtak volna fenn"

Ez egyáltalán nem biztos. A T-rex is erősebb volt az embernél és mégsem maradt fenn. A mamut is erősebb volt... Ez inkább egy az Alien film alapján kialakult elképzelés.

2022. aug. 8. 20:17
 9/11 anonim ***** válasza:
81%
#8 nem az 'erosebb', hanem az alkalmasabb marad fenn. A T-Rex es tarsai attol haltak ki, hogy oriasi testmeretuk miatt a taplalek-igenyuk is hatalmas volt, igy a meteor becsapodasa utani, nemcsak geologiai mercevel merve hanem valoban hirtelen bekovetkezo es minden szempontbol globalis, inseges idoszakot nem eltek tul mert keptelenek voltan rovid ido alatt a alkalmazkodni. Nemcsak ok, hanem a tobbi oriasira nott szaurida es amugy a flora es fauna nagy resze is odaveszett, csak a legszivosabbak, legigenytelenebbek, legjobban alkalmazkodok maradtak fenn.
2022. aug. 8. 20:27
 10/11 sadam87 ***** válasza:
85%

"a szaru ? teknős páncél [...]"

A teknőspncél alapvetően csontokból áll. (Bár szaru is borítja.)

[link]

"Ha jól emlékszem a fogak a legkeményebb rész az emberi szervezetben"

Igen, ahogy már írtam is a 3. válaszomban, a fogzománc a legkeményebb. ;)

"És a szarvas agancs és más agancsok is nagyon kemények tudnak lenni. "

A szarvasagancs is alapvetően csontszövetből áll (persze más szövetet is tartalmaz).

[link]

2022. aug. 8. 20:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!