Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A víznyelők miért mindig kör...

A víznyelők miért mindig kör alakban szakadnak be?

Figyelt kérdés

Vannak víznyelők, amik városikörnyezetben keletkeznek, többnyire ivóvíz vezeték meghibásodás miatt. Ebben az esetben még megértem, hogy a felszínhez közel lévő erős sodrású víz valahogy köralakban "belyukasztja" a talajt.

De mi van azokkal, amiknek a közelében nincs vízvezeték, hanem nagyon mélyen mennek végbe a folyamatok, pl itt:

[link]

2022. aug. 2. 16:21
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
2022. aug. 2. 16:57
 2/4 TappancsMancs ***** válasza:
100%

Több fajtája is van és nem mindegyik kerek. A kör alakú valóban meglepő Remélem érthető lesz. :) Kicsit olyan mint a meteor kráter kialakulása, bár ez távoli hasonlat. :) Van a felszíni lazább talaj alatt egy kőzet. A kőzeten van egy lyuk ahol a víz lejjebb tud folyni. Tehát a lazább felszín alatti kőzeten van a lefolyó, de mélyen lent. A fenti talajon oda folyik a víz és azért kerek. A körzete lesz kerek és végül omlik be. Itt egy video amin pont látszik, hogyan a kerek forma kialakul.

https://www.youtube.com/watch?v=zh9g5x1L_4Q

Itt egy másikon látszik, hogy azért nem mindig annyira kerek és van ahol tölcsér alakú a fala is (és nem hengeres).

https://www.youtube.com/watch?v=WZtepqe91a4

2022. aug. 2. 18:04
 3/4 TappancsMancs ***** válasza:
100%
a szokásos bocsi siettem elírtam :P
2022. aug. 2. 18:05
 4/4 anonim ***** válasza:

[link]

"Holes often occur when the dissolution of bedrock results in a surface depression that collects water. As the depression gathers more water, the water leaks downward and eats away at more bedrock, catalyzing its further dissolution. Eventually a vertical, circular hole forms straight through the bedrock."

[link]

2022. aug. 3. 12:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!