A Homo Sapiens alapvetően hajlamos a kannibalizmusra?
Egy ismeretterjesztő könyvben olvastam, hogy állítólag a Homo Sapiens vadászott is a Neandervölgyiekre, azon kívül, hogy párosodott velük. Na, ez durva, hogy azt az embercsoportot, akivel szexuális kapcsolatban voltak, talán fel is falták.
Aztán olvastam arról, hogy háborús időkben éhségek idején előfordult kannibalizmus az emberek között.
Tehát a Homo Sapiens hajlamos rá, ha olyan helyzetbe kerül? Ha igen, ez hátborzongató számomra.
10#
"Ez így bulvár."
Nem tudom tagadni. :D
"Egy ismeretterjesztő könyvben olvastam, hogy állítólag a Homo Sapiens vadászott is a Neandervölgyiekre"
Se erre, se arra, hogy háboruztak egymással nincs bizonyiték.
Egy olyan neander lelet van, amelyiknek a bordáját, FELTÉTELEZIK, hogy homo sapiensek altal hasznalt kő dárda hegy szurta át.
A kanibalizmus gyakori volt az őskorban szinte minden korai ember félénél. Nem feltétlen az éhség miatt. Olyankor is divot amikor egyébbként volt mit enni.
Hajlamosak vagyunk a modern korunkat visszavetiteni az őskorba. Az evolucios versengés nem feltétlen erőszakos. Egy faji hàború a kőkorba, nem igazán életszerű. Az emberek a közvetlen szomszédaikkal szoktak versengeni az erő forrasokért es területtért
Sokkal gyakoribbak manapság is a rasszon belüli háboruk. Lásd orosz-ukrán, szerb-horvát, tuszi-hutu, irak-irán.
"A kanibalizmus gyakori volt az őskorban szinte minden korai ember félénél."
Van forrás? Ezt olvassuk valahol és ez így még csak egy állítás.
"Van forrás?"
Gyakoriak a kanibalizmus nyomai a leleteken.
A csontokon a kőeszközök nyoma, ahogy lefejtették a húst gyakoriak a neandervölgyieknél es homo erectusnál
A The Guardian cikkben pont arról van szó amit már az előbbiekben is felhoztam, hogy a mennyisége ma még kérdéses. Idézek az általad linkelt cikkből.
"De vita tárgya volt, hogy a kannibalizmus mennyire gyakori volt,..."
És a tapasztalatom a The Guardianről, hogy egy elég korrekt lap, megír olyanokat is amit máshol elsumákolnak, vagy részlegesen mutatnak be.
Mondjuk a cikk nem emeli ki valami jól, de benne van, amin ha átsiklunk, gyakorinak is hihetjük, mert a téma egy sor más dolgot bővebben ír. Pont ezt nem szokták még ennyire sem beleírni a téma cikkeibe és a Guardian jól hozta le ezt is.
Az alábbi nem szerepel benne sehol:
15/ "Gyakoriak a kannibalizmus nyomai a leleteken."
Szóval azt írja, nem tudják a mennyiségét. És ez így is van. Vannak példák. Ennyi.
A lényeg hogy rendszeres és nem marginális jelenség.
Egyébbként fél perc google-val találtam. Az olvasmányaim során gyakran találkoztam az emlitésével évekre visszamenöleg.
Kicsit talán elbeszélünk egymás mellett. :) Nem kérdés, hogy vannak példák. De az még nem jelent gyakoriságot.
"A lényeg hogy rendszeres és nem marginális jelenség."
Nincs rá link ugye, hanem a fordítottjára van az is amit mutattál.
Szóval csak >> példák << vannak ami nem azonos a rendszerességgel és gyakorisággal.
Felőlem hiheted amit akarsz, a te dolgod, úgyhogy ezek a kérdezőnek szólnak. És ő is hihet amit akar. :) Végül is... :) Ez ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!