Elektronos kérdés(ek)? Mekkora erővel lehet összenyomni két elektront? Lehet ilyet egyáltalán?
Tehát ugye két azonos töltés taszajtja egymást, erő kell ahhoz, hogy közelebb nyomjuk őket egymáshoz. Minél közelebb akarjuk nyomni őket egymáshoz, annál nagyobb erőt kell kifejteni, és ez nem is lineárisan emelkedik, hanem négyzetesen (talán logaritmikusan?).
Mekkora távolságra lehet két elektront egymáshoz közelíteni? Miért van a határ, mi történik vagy történne a határon? Egymásba lehet préselni két elektront? Ha igen, mi történik, olyankor, ha nem, miért nem?
(Igen, tudom, ilyen kis golyónak képzelem el, de hát vén kecske vagyok én már, mi még inkább részecskeként tanultunk róla anno. Meg ez esetben talán inkább az anyagi jellegű természete kerül előtérbe a hullámtermészetével szemben, vagy nem is tudom... Hullámként legalábbis nem igazán tudom elképzelni, hogyan taszíthatják egymást egyáltalán, a napfény fotonjai sem taszítják vagy vonzzák egymást, azt sokkal inkább sikerül nekem hullámként azonosítani, mint egy elektront. Elektron körbehullámozza a protont, lehet hogy így van de elég furán hangzik.)
Szóval bocs a kisregényért, de lenne vállalkozó, aki megpróbálna rendet tenni a fejemben ez ügyben? Hátha sikerül. Én szurkolok :)
Egy elektront és egy protont össze lehet nyomni, akkor lesz belőlük (kb.) egy neutron.
Ez történik a neutroncsillagokban.
Két elektront is össze lehet nyomni, de nem tudok olyanról, hogy itt bármi változás is lenne.
Taszítani fogják egymást, méghozzá olyan erősen, hogy ezt csak a fekete lyuk tudja ellensúlyozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!