Mekkora egy átlagos ember ellenállása?
Unalmamban egy gyakorlati órán lemértem a saját ellenállásomat, ami 1.6 MΩ lett.
Az Ohm-törvénye alapján kiszámítva, ha a 0.050 A áram élettani hatását figyelembe veszem, 80 000 V-ra jön ki az a feszültség, ami képes lenne agyoncseszni.
Olvastam korábban, hogy 1-2 ezer vagy 10-20 ezer (???) Ω közé tehető egy ember ellenállása (???).
Talán hibás lehetett a multiméter? Mondjuk az kizárt, mert áramot és ellenállásokat rendszeresen mértünk vele, és mindig a valós (nagyon közelítő) adatot mutatott.
Hallottam egy emberről, aki kibírt minden nagy feszültséget.
Mi lehet a háttérben? Csak kíváncsiság és elméleti kérdés, nem tervezek felsővezetékeket (átlagosan 20 000 V) és/vagy távvezetékek drótjait fogdosni, még van életcélom.
Változik.
A belső szövetek ellenállása 700Ω.
Ha beleszúrod magadba a tűket, kb. ezzel számolhatsz.
A bőröd, ha csontszáraz, 100MΩ. Ez a létező maximum. De akkor ugye egy kicsit sem izgulsz, például.
Ja, és az áram utat vág magának, szóval másodpercek alatt csökken az ellenállásod egy tartós áramnál.
Az elektrokémiából ismerünk olyan fogalmat, hogy bomlásfeszültség!
Tehát esetünkben emberünk fogta a 100 mV-os mérőfeszültségű elektronikus multiméterét (mellyel beforrasztott ellenállásokat is nagy eséllyel pontosan ki lehet mérni), és elhitte a nem rendeltetésszerűen használt műszerrel mért értéket.
Tessék 12 V-os labortápból, négyzetcentiméternyi elektródákon keresztül mérőáramot küldeni a vizsgált testrészbe. Az így mért áramból utána sokkal reálisabb ellenállásértéket fogsz kapni, pláne ha leszámolsz másfél voltot a kémiai bomlásfeszültségre!
"Talán hibás lehetett a multiméter?"
Nem hiszem. De az csak 2-3V-al mér.
Mérd meg egy 500V-os szigetelésellenállás-mérővel is. Egészen más érték fog kijönni! :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!