A térben két egymással párhuzamos pályán haladó töltéshordozók hogyan hatnak egymásra?
Ha adott két egymással párhuzamos áramjárta vezetö, az áram erössége és iránya függvényében vagy vonzzák, vagy taszítják egymást a vezetök. Ha csupán két azonos töltéshodozót vizsgálunk, hogyan hatnak egymásra két párhuzamos egyenes vonalú kezdöpályán ha:
-egy irányban haladnak azonos sebességgel
-egy irányban haladnak különbözö sebességgel
-egymással szemben haladnak
(Nem vagyok fizikus, csak a szakma tisztelöje. Nem egyenletekre vagyok kíváncsi, az okfejtés érdekel (hogyan keletkezik a mágneses kölcsönhatás, illetve visszavezethetö-e pusztán az elektrosztatikus kölcsönhatás idöbeni terjedésére?))
Köszi, és elnézést a pongyola megfogalmazásért :)
"Nincs olyan, hogy vizuális típus, mindig butaságnak tartottam, de tessék itt beszél róla az emberünk:"
Tényleg érdekes téma, de ö a vizualitást mint oktatási módszert említi, (tanulás képek/beszéd/olvasott szöveg alapján)ha jól értettem. Én pedig úgy értem, hogy el kell képzeljem a dolgokat (akár matematikai levezetések által). Egy nagyon primitív példával élve egy F=m*a összefüggést is könnyen össze lehet rakni fejben, az ember látja, érzi hogy - konyhanyelvre fordítva - minél nagyobb a tömeg, annál nehezebb megváltoztatni annak sebességét.
Egy 3 oldalas pusztán matematikai levezetésnél hiába a szabályszerüség, nekem az átláthatóság hiányzik. Tudom hogy ezeket a levezetéseket bármely fizika könyben megtalálom, de nekem a magyarázatra van szükségem, hogy felfogjom a hozzá tartozó matekot is :)
Egyedi töltéshordozókról nincs értelme elmélkedni, mert az a kvantummechanika hatásköre.
Vegyük pl. a kérdezett esetet: "Ha csupán két azonos töltéshordozót vizsgálunk, hogyan hatnak egymásra két párhuzamos egyenes vonalú kezdőpályán..."
Itt klasszikus szemlélettel nem jutunk hasznos eredményre, hisz a két azonos töltéshordozó csak taszítani fogja egymást a középsuliból jól ismert Coulomb-erőhatással. Ez semmit sem fog mondani két párhuzamos áramjárta vezető között fellépő makroszkopikus erőhatásról, hisz ott éppen vonzerő fog kialakulni!
A kérdezőnek el kell döntenie, hogy makroszkopikus áramokat és erőhatásokat akar érteni, vagy bele akarja ásni magát a részecskefizikába - mert kezdőként elég nehéz értelmezni az összefüggést a két szemléletmód között!
Akkor hajrá kérdező - irány a szakkönyvtár!
Ezt a témát ugyanis nem fogod megérteni gyakoris kérdéseken keresztül, mert magántanarat nem fogsz itt találni ingyen a szükséges óraszámban.
Féltem hogy ez lesz a válasz, de igazad van :D
Neki fogok látni a dolognak.
Köszi mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!