Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Feltehetően mikor jelentek...

Feltehetően mikor jelentek meg az első keresztnevek? Van valami feljegyzés arról, hogy mik lehettek azok?

Figyelt kérdés
2022. máj. 23. 23:28
 1/8 anonim ***** válasza:
84%
Biztos, hogy a kereszténységgel. Bár szerintem te nem erre gondoltál. A "keresztnév" az az a név amit a gyerek a "kereszteléskor" meg kap. De amit mi "keresztnévnek" hívunk sokkal régebbi.
2022. máj. 23. 23:39
 2/8 A kérdező kommentje:
Igen, erre gondoltam, hogy mikor döntöttek úgy az elődeink, hogy egy néven hívják a gyereküket meg egymást.
2022. máj. 23. 23:45
 3/8 anonim ***** válasza:
88%
A legrégibb egyértelmű írásokban ez már szerepel.
2022. máj. 23. 23:46
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

A nevek eredete nyilván a beszéd kialakulásával egyidős.

Kezdetben bizonyára elég volt annyi, hogy mamut, tűz, éhes. Később már Sanyi, vigyázz, mert ott van egy mamut, és ránk fog támadni.

Nem vagyok nyelvész, de ha nevek eredetéről beszélünk, akkor a szavak eredete ezzel egyenrangú. Mitől mamut a mamut? Miért mondta az ősünk, hogy tűz? Honnan jött?

A ma ismert utónevek mindegyike jelent valamit. Vagy jelentett, csak már nem tudjuk mit. Bátor, isteni, szép, erős, kiválasztott stb. Legtöbbje jelző. A családnév nem túl régi, de azok is hasonlóan keletkeztek. Valami ismertetőjegyből jöttek létre.

2022. máj. 24. 09:26
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem kb. a nevek megjelenése az emberi faj kialakulásánál is korábbi. már a delfineknél is azonosítottak egyedi hívójeleket, amiket az egyik állat akkor ad ki, ha specifikusan a másik állatot hívja.

Gyakorlatilag a név egy egyedi hívójel.

2022. máj. 24. 10:30
 6/8 TappancsMancs ***** válasza:
100%
A beszéd nyilván előbb volt mint az írás, így nem maradt fenn az első keresztnévről feljegyzés, mert már réges-régen volt keresztneve az embereknek mire egyáltalán elkezdtek írni. Bármikor lehetett az őskorban. Szerintem még tippelni is fölösleges az annyira bizonytalan.
2022. máj. 24. 14:28
 7/8 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Csatlakozom az 5-öshöz is. Vannak ilyenek is... szóval kérdező mondj magadnak egy jó nagy számot. És legyen annyi. :)
2022. máj. 24. 14:30
 8/8 UlfOrmson ***** válasza:
76%
Amióta az ember beszél, azóta vannak nevek. Az első ismert nevét Mezopotámiában jegyezték le: Kushim
2023. jan. 6. 17:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!