Melyik ága foglalkozik az orvostudománynak a legjobban a betegségek felderítésével és gyógyításával?
Léteznek pl. olyanok, hogy orvosi diagnosztika, vagy kutató orvos.
Ez is idevágó lehet:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
Én konkrétan kutatóorvos vagyok, nem annyira tudom értelmezni a kérdést.
Minden orvosi területen van olyan rész, ami a betegségek felderítésével (= diagnosztika) és olyan rész, ami a betegségek kezelésével (= terápia) foglalkozik.
A sebésznek is és a belgyógyásznak is a céljai közé tartozik a diagnosztika és utána a terápia is, a konkrét betegségtől függ, hogy hogyan lehet kezelni (tehát pl. műtét kell vagy konzervatív terápia.)
Pl. van olyan szívbetegség amit gyógyszerekkel kell kezelni (kardiológus kezeli a szívelégtelenséget) és van olyan szívbetegség, ahol műtéti megoldás kell (pl. koszorúér elzáródás bypass műtéttel), azt a szívsebész kezeli.
Akármilyen területre mész, mindenképpen kell csinálnod diagnosztikát és terápiát is.
Ha kutatónak mész, akkor az a szakterülettől függ, hogy mit csinálsz. Én pl. sokáig elméleti kutatást csináltam molekuláris biológiai laborokban, de most már klinikai vizsgálatokat szervezek ahol új gyógyszereket próbálnak ki. Teljesen más jellegű feledat mindkettő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!