A nagyobb tömegű vagy a kisebb tömegű testeknek nagyobb a tehetetlensége?
Mindenhol csak általánosságban a törvényeket írják le de nekem abból nem derül ki hogy most akkor melyik...pedig biztosan logikus, de akkor nem értem miért nem lehet ezt konkrétan beleírni a magyarázó szövegbe hogy nagyobb tömegű test-nagyobb tehetetlenség, kisebb tömegű test kisebb tehetetlenség...
Na mindegy, igazából nem tudományos munkát végzek hanem egy szöveget írok aminek voltaképpen semmi köze nincsen a fizikához de ezt mégis bele kell írnom ezt az egyetlen-egy mondatot. viszont nem akarok hülyéséget írni. Szóval?
Jogos a kérdés.
Pl. a csecsemőnek minél kisebb a testtömege, annál tehetetlenebb. És a beteg, idős emberek is le szoktak fogyni, amikor igazán rosszra fordul az állapotuk és már ki sem tudnak kelni az ágyból.
"Melyiket könnyebb megállítani kitartott tenyérrel? A szúnyogot vagy a vonatot?"
Nyilván a szúnyogot, de mire célzol ezzel? A felvetésemben a roncsolásra való utalásokban lehet hogy tévedek hiszen ott már nagyon közrejátszik a formájuk és a szerkezetük is de ha önmagában az erőhatásokat nézzük akkor a nagyobb testre nagyobb erővel kell hatni hogy megváltozássa a helyzetét.
Fura hogy ezt magyarázni kell, de ezek szerint nem triviális.
Nyilván a nagyobb tömegnek nagyobb a tehetetlensége. Kötélre felfüggesztesz két vasgolyot az egyik ötször nagyobb mint másik. A nagyobb vasgolyó jobban ellent fog állni, ha kiakarod lendíteni.
"Nyilván a szúnyogot, de mire célzol ezzel?"
Arra, hogy amit nehezebben tudsz megállítani, annak nyilván a tehetetlensége is nagyobb. De lehet, hogy jobb példa lett volna a fékezés. Egy tonnás autóval sokkal könnyebb megállni, mint egy közel 10 tonnás kamionnal vagy egy 100 tonnás vonattal (most tekintsünk el a fékrendszerbeli különbségektől).
Szia!
Ha ez fizika dolgozatra kellett, akkor a nagyobb tehetetlenségű testnek nagyobb a tömege.
Ha bármilyen más értelemben vett tehetetlenségről van szó, akkor nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!