Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A nagyobb tömegű vagy a...

A nagyobb tömegű vagy a kisebb tömegű testeknek nagyobb a tehetetlensége?

Figyelt kérdés

Mindenhol csak általánosságban a törvényeket írják le de nekem abból nem derül ki hogy most akkor melyik...pedig biztosan logikus, de akkor nem értem miért nem lehet ezt konkrétan beleírni a magyarázó szövegbe hogy nagyobb tömegű test-nagyobb tehetetlenség, kisebb tömegű test kisebb tehetetlenség...

Na mindegy, igazából nem tudományos munkát végzek hanem egy szöveget írok aminek voltaképpen semmi köze nincsen a fizikához de ezt mégis bele kell írnom ezt az egyetlen-egy mondatot. viszont nem akarok hülyéséget írni. Szóval?

2022. máj. 18. 00:21
1 2
 11/20 krwkco ***** válasza:

Jogos a kérdés.

Pl. a csecsemőnek minél kisebb a testtömege, annál tehetetlenebb. És a beteg, idős emberek is le szoktak fogyni, amikor igazán rosszra fordul az állapotuk és már ki sem tudnak kelni az ágyból.

2022. máj. 18. 07:18
 12/20 A kérdező kommentje:

"Melyiket könnyebb megállítani kitartott tenyérrel? A szúnyogot vagy a vonatot?"

Nyilván a szúnyogot, de mire célzol ezzel? A felvetésemben a roncsolásra való utalásokban lehet hogy tévedek hiszen ott már nagyon közrejátszik a formájuk és a szerkezetük is de ha önmagában az erőhatásokat nézzük akkor a nagyobb testre nagyobb erővel kell hatni hogy megváltozássa a helyzetét.

2022. máj. 18. 09:41
 13/20 anonim ***** válasza:
90%
A főkérdésre: Mondjuk el akarsz gurítani 20 méterre egy biciklit és egy teherautót. A tehetlenség lebutítva kb. az, hogy ugyanakkora erőhatásra mennyire hajlandóak megmozdulni, felgyorsulni. Ennek fényében egyszerű a válasz a kérdésre.
2022. máj. 18. 10:36
 14/20 A kérdező kommentje:
Most már nem a fő kérdésről van szó azt már tisztáztuk de azért köszi.
2022. máj. 18. 10:58
 15/20 anonim ***** válasza:
Nem baj, nem csak neked írtam, hanem bárkinek, akit érdekel, és az előzőekből még nem értette a lényeget. De azért köszi.
2022. máj. 18. 12:14
 16/20 anonim ***** válasza:

Fura hogy ezt magyarázni kell, de ezek szerint nem triviális.

Nyilván a nagyobb tömegnek nagyobb a tehetetlensége. Kötélre felfüggesztesz két vasgolyot az egyik ötször nagyobb mint másik. A nagyobb vasgolyó jobban ellent fog állni, ha kiakarod lendíteni.

2022. máj. 18. 14:03
 17/20 anonim ***** válasza:

"Nyilván a szúnyogot, de mire célzol ezzel?"

Arra, hogy amit nehezebben tudsz megállítani, annak nyilván a tehetetlensége is nagyobb. De lehet, hogy jobb példa lett volna a fékezés. Egy tonnás autóval sokkal könnyebb megállni, mint egy közel 10 tonnás kamionnal vagy egy 100 tonnás vonattal (most tekintsünk el a fékrendszerbeli különbségektől).

2022. máj. 18. 14:24
 18/20 A kérdező kommentje:
Gyerekek: ezen már egy oldallal túl voltunk, valaki törölte(tette) a válaszokat. Nem kell elmagyarázni, meg volt már. De azért köszi.
2022. máj. 18. 14:29
 19/20 A kérdező kommentje:
Elmentem ám a vérbe nem is törölték ennél semmit csak a másiknál csak benéztem most mindenki baromi okos mi?!
2022. máj. 18. 16:27
 20/20 anonim ***** válasza:

Szia!

Ha ez fizika dolgozatra kellett, akkor a nagyobb tehetetlenségű testnek nagyobb a tömege.

Ha bármilyen más értelemben vett tehetetlenségről van szó, akkor nem tudom.

2022. máj. 19. 16:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!