Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szerintetek lehetne ilyet...

Szerintetek lehetne ilyet kialakítani?

Figyelt kérdés
Van 3000 m2 földem. Pincesoron, régen szőlő volt. Most csak füves terület. Szerintetek lehetne egy diverz ökoszisztémát létrehozni rajta? Ha beültetem fákkal, növényekkel, stb, hogy egy vadregényes táj legyen. Vajon jönnének különböző madarak, baglyok, stb oda fészkelni? Vagy ürgékkel be lehetne telepíteni a területet? Egy dombon van, félúton van a legmagasabb pont. Vagy ha ilyen fajok ezeken a helyeken nem fészkelnek, akkor vannak szervezetek akikkel össze lehet beszélni, hogy hozzanak ide ilyen fajokat (pl baglyok) hogy itt fészkeljenek? Tudom nem nagy föld de mindig lenyűgöztek azok a nemesek, akik ilyen arborétumokat csináltak a területeikből, ritka fajokkal stb. Mondjuk ez főleg növényekre vonatkozik nyilván. Én azt szeretném ha sokféle madárfaj stb lenne.
2022. máj. 14. 23:35
1 2
 1/12 A nagy Levin ***** válasza:
100%

Igen, ha beülteted fákkal, bokrokkal, sűrű sövényes részekkel, az vonzó a madarak számára, Ez fokozható, ha ültetsz ehető bogyós termésű fajokat (bodza, som, berkenye, borostyán stb.), ha télen eteted őket, esetleg helyezel ki költőládákat. Az MME honlapján sok mindent megtudhatsz erről a madárbarát címszó alatt. Ezen kívül tehetsz ki rovarhoteleket, természetvédelmi farakást, gyíkvárat, a virágzó növények vonzzák a lepkéket, rovarokat stb. Nekünk viszonylag kis kertünk van, de sok madárbarát növénnyel, több rovarhotel, költőláda, etető van kihelyezve, most csinálok egy ivásra/fürdésre is alkalmas kis kerti tavat, mellette porfürdővel. Rengeteg madár-, és egyéb fajt sikerül(t) megfigyelni, és több madárfaj fészkel is.

Az ürgéket nem tudom, hogy be lehet-e telepíteni, de védettek.

2022. máj. 15. 02:36
 2/12 A kérdező kommentje:

Tök jó de az a baj, hogy nem tudom, hogy mennyire sok madár van. Mármint mennyi féle. Nagyon kevés megfigyelés van a területen. Nagyon Dél fejérmegyei falucska... Van csomó halastó, erdős területek, szóval elvileg kéne lennie sokféle madárnak, de én magam se láttam túrák során se sokat soha. Szóval nem tudom.

Gondolkodom egy levendulamezőben ehelyett, biznisznek. Mint Tihanyban.

2022. máj. 15. 04:51
 3/12 anonim ***** válasza:
Kutya kell h a macskak ne vadasszak le a madarakat
2022. máj. 15. 06:43
 4/12 A kérdező kommentje:
Igaz. Elképesztő sok macska van a faluban.
2022. máj. 15. 06:56
 5/12 A nagy Levin ***** válasza:
100%

Itt (ingyenes regisztráció után) megnézheted, milyen madarakat észleltek egy adott időszak alatt:

[link]

Vajta környékét néztem három év alatt 116 fajt észleltek.

2022. máj. 15. 07:14
 6/12 A nagy Levin ***** válasza:
Egy ekkora területet beültetni levendulával azért nem két forint.És hogy akarsz belőle bizniszt csinálni? Csokorba szeded és eladod? Vagy lepárlod az illóolajat belőle? Vagy csinálsz belőle szörpöt? Ezeket el is kell tudni adni (haszonnal). Szóval nem olyan egyszerű.
2022. máj. 15. 07:21
 7/12 A kérdező kommentje:

5 ismerem a térképet, az én falvam 2 kockával odébb van. Elmúlt 3 évben van 2 megfigyelt faj...

A bizniszterv az, hogy jönnek az emberek és ők szedik. A maradékot pedig ami rajtam marad levágom én.

2022. máj. 15. 07:34
 8/12 A nagy Levin ***** válasza:
Annál biztos, hogy több faj van arra, ez inkább a megfigyelések kis számával magyarázható, valamint azzal, hogy nem minden megfigyelést jelentenek. Tudom is én, ha a megfigyelő lát egy rétisast, vagy cigánycsukot, azt jelenti, a mezei verebet, meg a feketerigót nem.
2022. máj. 15. 07:52
 9/12 A nagy Levin ***** válasza:
100%

Ha körbenézel az országban láthatod, hogy vannak népszerűbb és kevésbé népszerű helyek.

Például ha megnézem az én falumat, az két négyzetben helyezkedik el. Az egyik négyzetben három év alatt 24 faj, 5 észlelő, a másikban 192 faj, 40 észlelő van ugyanazon időszakban.

Van néhány olyan négyzet is, ahonnan egyáltalán nem érkezett megfigyelés, de ez nem azt jelenti, hogy ott nem élnek madarak.

2022. máj. 15. 08:07
 10/12 anonim ***** válasza:

Ne akarj ekkora területen ökoszisztémát létrehozni. Nem fog sikerülni, de egy jó kertet csinálhatsz. A környezet alapvetően befolyásolja.

Azok nemesek évtizedeket foglalkoztak növényekkel, gyakran távoli tájakon, mielőtt arborétum telepítésébe fogtak. Sokkal nagyobb területen (úgy százszor minimum) és fél élet alatt. És főleg nem egyedül.

2022. máj. 15. 17:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!