Mi a különbség a kromoszóma és a kromatinállomány között?
Nem igazán, értem, mert egyszer azt írja, hogy a kromatinállomány világos és sötét részre osztódik, utána pedig hisztonfehérjéket említ, amelyek elvileg a kromoszóma feltekeredett része.
Akkor most a kromoszóma jelen van mindig a sejtekben vagy csak egy adott időszakban? És hol található meg a kromatinállományban?
A kromatinállomány különálló egységei a kromoszómák.
"Nem igazán, értem, mert egyszer azt írja, hogy a kromatinállomány világos és sötét részre osztódik, utána pedig hisztonfehérjéket említ, amelyek elvileg a kromoszóma feltekeredett része."
Nem. A hisztonok azok a fehérjék, amikre a DNS feltekeredik a kromatinállományban (az eukromatinban is). A hisztonok és a rájuk tekeredő DNS együtt alkotják a kromatint. Mivel a kromoszómák a kromatin egységei, így nyilván azoknak is részei.
"Akkor most a kromoszóma jelen van mindig a sejtekben vagy csak egy adott időszakban?"
Mindig jelen vannak a setjekben, de csak az osztódás során láthatók.
"És hol található meg a kromatinállományban?"
Hogyhogy hol? A kromoszómák építik fel a kromatinállományt. MEglehet egyébként őket jelölni az interfázisban (az osztódások között is), akkor látszik, hogy hogyan helyezkednek el a sejtmagban:
A sejtosztódás alatt és közben más minőségben van az örökítőanyag a sejtmagban.
Amikor mindenfélét szintetizál, akkor letekeredik a fehérjékről, mert az RNS szintetáz és a többi enzim csak így tudja szétszedni és hozzáférni az infóhoz.
A nem szintetizáló rész ugyanakkor fel van tekerve a fehérjékre, mert így spórol helyet és ezért "sötét" az a rész a sejtmagban, mert ott nagyobb koncentrációban van jelen.
Ahogy belép a sejtosztódás fázisaiba, úgy egyre jobban próbálja tömöríteni DNS-t, összehajtogatja mindenhogy, ezt nevezik kromoszómának.
De mindkét verzió ugyanúgy a kromatinállomány.
Ha jól értem, akkor egyszer laza szerkezetű, máskor pedig (a sejtosztódás idején) sűrű a kromoszóma, mivel úgy stabilabban tud mozogni a DNS a sejten belül?
Írnak arról is, hogy egyszer rövidebbek a kromoszómák, ezt az intenzívebb sűrűsödésre értik?
"Ha jól értem, akkor egyszer laza szerkezetű, máskor pedig (a sejtosztódás idején) sűrű a kromoszóma, mivel úgy stabilabban tud mozogni a DNS a sejten belül?"
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy tömörebb a kromatinállomány osztódáskor, jobban fel van tekerve a DNS.
És igen, ha a DNS jobban fel van tekerve, akkor a kromoszóma rövidebb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!