Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a különbség a kromoszóma...

Mi a különbség a kromoszóma és a kromatinállomány között?

Figyelt kérdés

Nem igazán, értem, mert egyszer azt írja, hogy a kromatinállomány világos és sötét részre osztódik, utána pedig hisztonfehérjéket említ, amelyek elvileg a kromoszóma feltekeredett része.

Akkor most a kromoszóma jelen van mindig a sejtekben vagy csak egy adott időszakban? És hol található meg a kromatinállományban?

2022. ápr. 21. 14:46
 1/4 sadam87 ***** válasza:
100%

A kromatinállomány különálló egységei a kromoszómák.

"Nem igazán, értem, mert egyszer azt írja, hogy a kromatinállomány világos és sötét részre osztódik, utána pedig hisztonfehérjéket említ, amelyek elvileg a kromoszóma feltekeredett része."

Nem. A hisztonok azok a fehérjék, amikre a DNS feltekeredik a kromatinállományban (az eukromatinban is). A hisztonok és a rájuk tekeredő DNS együtt alkotják a kromatint. Mivel a kromoszómák a kromatin egységei, így nyilván azoknak is részei.

"Akkor most a kromoszóma jelen van mindig a sejtekben vagy csak egy adott időszakban?"

Mindig jelen vannak a setjekben, de csak az osztódás során láthatók.

"És hol található meg a kromatinállományban?"

Hogyhogy hol? A kromoszómák építik fel a kromatinállományt. MEglehet egyébként őket jelölni az interfázisban (az osztódások között is), akkor látszik, hogy hogyan helyezkednek el a sejtmagban:

[link]

2022. ápr. 21. 14:55
 2/4 anonim ***** válasza:

A sejtosztódás alatt és közben más minőségben van az örökítőanyag a sejtmagban.

Amikor mindenfélét szintetizál, akkor letekeredik a fehérjékről, mert az RNS szintetáz és a többi enzim csak így tudja szétszedni és hozzáférni az infóhoz.

A nem szintetizáló rész ugyanakkor fel van tekerve a fehérjékre, mert így spórol helyet és ezért "sötét" az a rész a sejtmagban, mert ott nagyobb koncentrációban van jelen.

Ahogy belép a sejtosztódás fázisaiba, úgy egyre jobban próbálja tömöríteni DNS-t, összehajtogatja mindenhogy, ezt nevezik kromoszómának.

De mindkét verzió ugyanúgy a kromatinállomány.

2022. ápr. 21. 14:56
 3/4 A kérdező kommentje:

Ha jól értem, akkor egyszer laza szerkezetű, máskor pedig (a sejtosztódás idején) sűrű a kromoszóma, mivel úgy stabilabban tud mozogni a DNS a sejten belül?

Írnak arról is, hogy egyszer rövidebbek a kromoszómák, ezt az intenzívebb sűrűsödésre értik?

2022. ápr. 21. 15:13
 4/4 sadam87 ***** válasza:

"Ha jól értem, akkor egyszer laza szerkezetű, máskor pedig (a sejtosztódás idején) sűrű a kromoszóma, mivel úgy stabilabban tud mozogni a DNS a sejten belül?"

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy tömörebb a kromatinállomány osztódáskor, jobban fel van tekerve a DNS.

És igen, ha a DNS jobban fel van tekerve, akkor a kromoszóma rövidebb lesz.

2022. ápr. 21. 15:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!