Ha nem az a spermium ért volna célba akkor amikor megfogantam, hanem egy másik, akkor is ugyanaz lennék, aki most vagyok?
köszönöm a véleményeket.
igen, engem is főleg ez a tudat dolog érdekelne, hogy vajon ugyanilyen belsővel rendelkeznék e, mint most...?:)
érdekes ezen elcsodálkozni, hogy ennyi múlt az egész.
Ez attól függ, hogy min múlik az, "ki" leszel.
Mivel a fogantatás után közvetlenül nem igazán beszélhetünk személyiségről (még nincs agyad), ezért olyan sincs, hogy "ki" az a sejt. Tehát amikor eldől, hogy melyik spermium ért célba, akkor nem dőlt el, hogy ki vagy.
Fokozatosan alakul ki a tudat, és egyszer lesz egy pont, amikortól kezdve van tudat és lehet azt mondani, hogy már "valakiről" van szó. Ez a pillanat lehet, hogy a magzati korban következik be, de még az is lehet, hogy a születés után valamivel.
Van olyan vélekedés is, hogy a személy élete a fogantatáskor kezdődik, és nem pl. az agy kifejlődésétől függ. Ebben az az érdekes, hogy ezt általában a vallásos és idealista állásponton szokták mondani, akkor viszont egyéb okokból megint csak nem a spermától függ, hogy "ki" fog megszületni.
Ezt a kérdést tehát nem lehet eldönteni a mai tudásunk szerint, de szerintem nem szólnak komoly érvek amellett, hogy a "melyik spermium ért célba" kérdés erősen összefügg azzal, hogy "ki" fog megszületni. Más spermiummal talán megszülethetett volna ugyanaz a személy, bár más tulajdonságokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!