Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a különbség a szerves...

Mi a különbség a szerves kémia és a biokémia között?

Figyelt kérdés
Az megvan, hogy szervetlen és szerves között mi, de ezt nem tudom

2022. márc. 27. 11:34
 1/10 anonim ***** válasza:
92%

A szerves kémia a kémia irányából érkezik, és a szerves anyagokkal foglalkozik, de kémiai szempontból: mik a tulajdonságai, hogyan tudom előállítani, mi történik ha ezt meg ezt csinálom vele.

A biokémia a biológia irányából érkezik. Vizsgáljuk meg az élőlényeket. Oké, de miből állnak az élőlények? Sejtekből. Akkor vizsgáljuk meg a sejteket. Oké, de miből állnak a sejtek? Molekulákból (DNS, fehérjék, stb). Akkor vizsgáljuk meg ezeket a molekulákat.

A biokémia tehát inkább kémiai módszerekkel vizsgálja az élőlények folyamatait, míg a szerves kémia inkább a (természetben megtalálható és meg nem található) szerves vegyületek előállítására, felfedezésére koncentrál.

2022. márc. 27. 12:01
 2/10 A kérdező kommentje:
Köszi
2022. márc. 27. 12:10
 3/10 sadam87 ***** válasza:
78%

A szerves kémia a szénvegyületek kémiája, a biokémia meg az élőlények kémiai felépítésével és folyamataival foglaklkozik. Természetesen jelentős átfedés van a kettő között, de sok különbség is. Például egy csomó (természetes és mesterséges) szerves anyag nem az élőlényekben fordul elő.

A biokémiában az is speciális, hogy ott a reakciók jellemzően enzimek által katalizáltak, ami egyrészt elég összetett folyamatokat tesz lehetővé, másrészt nagyfogkú szabályozottságot. Illetve általában jól meghatározott struktúrákban mennek végbe (például a sejtlégzés a mitokondriumban, a fotoszintézis a zöld színtestben), és így a folyamat lefolyását a sejtalkotó struktúrája is befolyásolja.

2022. márc. 27. 13:16
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszi
2022. márc. 27. 15:58
 5/10 anonim ***** válasza:
80%
A szerves kémia bővebb halmaz, mint a biokémi. Előbbi általában a szerves vegyületekkel foglalkozik. Akár pl a műanyagokkal. Míg a biokémia az élő szervezetben előforduló szerves (és kisebb részben akár szervetlen!) anyagokkal foglalkozik. A sejtekben végbemenő folyamatokra fókuszál.
2022. márc. 29. 21:57
 6/10 anonim ***** válasza:
A biokémia az tulképp nehezített szerves kémia. :D Legalábbis az egyetemen így éreztem. És a biokémia előfeltétele volt a szerves kémia, aminek meg a szervetlen- és a fizikai kémia volt előfeltétele. (Előfeltétel röviden elmagyarázva: a tárgyfelvétel feltétele, hogy teljesítve legyen az előfeltétel) De mint írták, a bio részhalmaza (speciaális területe) a szervesnek. A polimerkémia is nagyrészt szerves kémia, és többyire mégsem biokémia. Átfedések persze lehetnek az egyes területek között.
2022. ápr. 4. 18:44
 7/10 anonim ***** válasza:
#6, nálunk is így volt az ELTE vegyész szakán, ahova a 2000-es évek első felében jártam. Jelenleg pedig én is egyetemen tanítok kémiát. De köszi a lepontozást az 50%-osnak, nyilvánvaló, hogy "lövésem sincs" a témáról...
2022. ápr. 4. 19:16
 8/10 A kérdező kommentje:
7 hovajàrtàl?
2022. ápr. 4. 19:23
 9/10 anonim ***** válasza:
ELTE TTK, vegyész szak, 2001-2006.
2022. ápr. 5. 07:13
 10/10 A kérdező kommentje:
Az jò
2022. ápr. 5. 07:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!