Találtam egy villogó csillagot az égen. Már napok óta ott van. Ez valami különleges jelenség?
Este szoktam hazaérni és mindig figyelem az eget. Nagyjából 3 napja fedeztem fel egy villogó csillagot az égen. Biztos vagyok benne hogy csillag ugyan is 3 napra rá sem mozdult el. A csillag a többihez képest elég fényes és nekem zöldes sárgás fények látszanak bár én elég rosszul látom a színeket. Nyugat fele van a csillag és napról napra gyorsabban villog. Mi ez vagy milyen jelenség játszódik le?
Egyébként ezt Hódmezővásárhelyről látom de gyanítom az ország többi pontján is így néz ki ha tényleg egy csillag
Nem mindegy, hogy milyen magasan van amikor nézed. A légkörön keresztül nézve a csillagokat azok vibrálnak, de ez csak a légkör hatása.
Amúgy vannak ilyen csillagok. Cefeidáknak, vagy változó csillagoknak nevezik. Hubble tanulmányozta először ezeket, talán.
Feltehetöen nem csillag, hanem mühold.
A nyugati égbolton a horizont felett kb egyharmad magasságban van a zenithez képest, és tényleg villog.
De nem túl messze áltósan felfelé-észak felé van másik is.
("Biztos vagyok benne hogy csillag ugyan is 3 napra rá sem mozdult el."
Mondjuk így szabad szemmel ez a gázbolygókra is kb. igaz.)
Ha nem állítja be magától, akkor az alsó sorban állítsd be a megfigyelői helyszínt.
Ahogy írták, a csillag a légkör mozgásai és hőmérsékleti egyenetlenségei miatt villog. Szakszóval ezt szcintillációnak hívják.
Valószínűleg a Szíriuszt látod egyébként (de a 6. válaszoló által belinkelt Stellariummal meg tudod keresni, tényleg az-e). Ez jóval fényesebb, mint a többi állócsillag, így a szcintillációja is látvávnyosabb. Az, hogy milyen intenzív a pislogás, a légköri mozgásoktól (mennyire szeles az idő), és a horizont feletti magasságtól függ.
"Biztos vagyok benne hogy csillag ugyan is 3 napra rá sem mozdult el."
Ahogy már leírták, ez alapján akár bolygó is lehetne. Azoknak a látszólagos mozgása a csillagos háttér előtt 3 nap alatt elhanyagolható. Ugyanakkor nem valószínű, hogy az, egyrészt mert most az esti égen nem látszanak fényes bolygók, másrészt a bolygókra kevésbé jellemző erős szcintilláció (lásd fentebb).
Azért a cefeidákat nem fogod villogónak látni, több napos-hetes periódusuk van.
"Feltehetöen nem csillag, hanem mühold."
Ha műhold lenne, akkor mozogna az égen. (Kivéve ha geostacionárius műhold, az látszólag áll, de azok meg marha messze vannak, szabad szemmel nem látszanak.)
Nem különleges jelenség, csak eddig nem figyeltél fel rá.
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!