Létezhet az, hogy a harkály fejére a kopácsolással 1000 G erő hat ?
Igen, mégis. 1000-1400 m/s-ről ír minden egyes forrás, amit most találtam. Köztük a jw.org-nál egy icipicit komolyabbak is:
"Létezhet az, hogy a harkály fejére a kopácsolással 1000 G erő hat ?"
Tegyük fel, hogy a harkály kb 10m/s-ra tudja gyorsítani a fejét, amikor lecsap a fára. Akkor éri 1000g, ha 1 ezredmásodperc alatt megáll a mozgás. 5 m/s átlagsebességnél ez 5 mm-es fékező utat jelent. Ekkora behatolás teljesen reális, sőt a valóságban inkább kevesebb várható. Úgyhogy nem is kell 10m/s sebesség az 1000g-hez. Talán keményfa esetén a fele is elég.
Pff ez a számítás. Ez olyan, mint hogy lassan hozzányomom a kezemet a ház falához, és csillió g gyorsulás hat a kezemre. A bőröm legkülsőbb rétegére maximum, de például a bőröm picit beljebb levő rétegére már nem.
... ha az agyra vagyunk kíváncsiak, akkor az agy útját kell nézni.
"Pff ez a számítás." "... ha az agyra vagyunk kíváncsiak, akkor az agy útját kell nézni."
Nem az volt az állítás, hogy a harkály agyára hat 1000g. Hanem az, hogy a fejére. Ez a számítás ezt tükrözi.
És szerintem szép példája annak (nem csak azért, mert én írtam), hogy hogyan vizsgáljuk meg egyes hétköznapi jelenségekkel kapcsolatos állítások lehetséges vagy irreális voltát.
Ezer g teljesen valószínűtlennek tűnik. De ha valaki azt feltételezi, hogy a harkály feje nagyságrendileg 5-10 m/s sebességre gyorsul és a csőre 1-5 mm-re hatol egy ütéssel a fába, az már nem irreális.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!