A most üzenbe állított James Webb milyen távoli bolygók spektrumelemzésére elkalmas, hogy van-e rajtuk ilyen vagy olyan molekula?
"milyen távoli bolygók"
Ez nem elsősorban a távolságtól függ, hanem hogy milyen "fényes" a bolygó, és szögértékeben milyen közel van a csillagához (mennyire nehéz szétválasztani a két fényforrást). Én azért megkockáztatom, hogy ezzel is a saját galaxisunkban lévő csillagrendszerek vizsgálhatók, viszont infravörös tartományban nagy felbontással és érzékenységgel, vagyis bizonyos por és gázködökben (vagy mögött) lévő rendszerek is vizsgálhatók.
" várható specifikációk alapján és a remények szerint a legkorábbi galaxisokat"
Én bolygókat kérdeztem!!!
A legtávolabbi ismert bolygók kb. 27 ezer fényévre vannak. Más galaxisokban nagyon nehéz bolygókat detektálni. Ha valamelyik szomszédos, közeli galaxisban sikerülne direkt eszközökkel megfigyelni, csillagától megkülönböztetni, az már elég nagy szenzáció lenne, de a Webb nem igazán erre lett tervezve, hanem (többek között) a Tejútrendszerben lévő bolygók alaposabb vizsgálatára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!