Mi van most a (covid) járvánnyal? Csökkent? Ha igen, ez miből látszik és mi az oka szerintetek?
Csökkent a járvány jelentős mértékben, köszönhetően az oltásoknak, meg természetesen a fertőzést már elkapottaknak és az abból való kigyógyulás közben szerzett ellenanyagoknak. A védettség ugyan idővel csökken, de ha szabad így mondani, a tervrajza már örökre megmarad a vírusnak, valójában csak azok vannak immár veszélyben, akik az eltelt évek alatt sem oltás jóvoltából, sem természetes úton, spontán módon nem találkoztak a vírus jellemzőivel, hiszen a vakcina oltások jellegileg felérnek egy enyhe fertőzéssel.
Talán ez is hozzájárul immár, hogy maga a vírus jelenlegi mutációja sem okoz, pontosabbam csak ritka esetben jár komoly fertőzéssel és akik még mindig nem találkoztak vele és így veszélynek vannak kitéve, bármikor kaphatnak ellene oltást, ha akarnak védettséget szerezni.
Természetesen ehhez még hozzájárul a járványügyi korlátozások elleni gyűlölet, ami sok emberben magasra növekedett, így a hatóságok kezdenek úgy dondolkodni, hogy igazából már kevés embernek lehet komoly baja belőle és azért a pár emberért meg kár frusztrálni a többit, különösen, hogy bármikor szerezhetnek a veszélyben lévők is védelmet, nálunk regisztráció után kis idővel, vagy hétvégén regisztráció nélkül azonnal a még meglévő oltópontokon.
A kezdeti félelem is elmúlóban van, a naponta megjelenő halottakhoz is hozzászoktunk, például engem már egyáltalán nem zavarnak a fekete zászlók, most is kint van a szomszéd lépcsőházban, de úgysem ismertem az elhalálozottat, meg aztán maga tehet róla, a gondnok szerint ádáz oltásellenes volt a megboldogult, hát annyi neki, kedvére halhatott meg, ahogy akart, mi már úgysem tudtunk ennél többet tenni érte, Isten nyugosztalja, a világ megy tovább. Rám és családtagjaimra nem különösebben veszélyesek a covidosok, többszörösen be vagyunk oltva, ezért helyeslem a korlátozások enyhítését, vagy eltörlését.
Meg most is van boven covid, csak az omikron joval enyhebb mint a delta volt. Ha megnezed akar csak a magyar napi pozitivak aranyat latod hogy relativ meg mindig magas, de ez az omikron ami most fertoz gyengebb mint az influenza.
Plusz ott van az is hogy a háború miatt kisse hatterbe szorul a hirek kozott.
De mivel a virusok mutalodnak folyamatosan semmi sem garantalja hogy nem lesz újra egy veszelyesebb torzs kesobb.
Még kettő plusz:
- azt már tudjuk, hogy nyáron kevesebb lesz a fertőzés, nem bírja jól a napot és a szárazságot,
- a választások miatt ezt egy kicsit előrehozták. Hazardírozik a kormány, hátha bejön.
Igy van. Nyaron nem azert volt kisebb fertozesi hullam mert Orban meg minden vezeto elintézte hogy nyaron lehessen mindenhova menni, hanem igy mukodnek a virusok. Telen hideg van, csapadek nelkul is paras a levegő, sokkal konnyeben terjednek a virusok ilyen körülmények kozott.
Nyaron szarazsag van, meleg, alacsony paratartalommal. Nem hiaba nincs nyaron influenza sem nagyon.(termszetesen elvetve akad, csak jarvany nincs)
Az omikron jóval enyhébb variáns.
Plusz választások.
Nyáron még ott van az is, hogy minden ablak nyitva, télen meg szinte megfullad az ember, akkor se szellőztetnek, mert fáznak.
1
Én nem tudtam hozzászokni a halálesetekhez. Annyi, ugyan távoli, de mégis személyes ismerős halálhíre jutott el hozzám az eredeti variáció, de főleg a brit és a delta alatt, hogy az felfoghatatlan.
Egyrészt az oltások, korábbi fertőzések adtak már egy védettséget sokaknak, másrészt az omikron miatt a lakosság jelentős része átsett a fertőzésen, így védetté vált. (Kis hazánkban az ötödik hullámban a hivatalos adatok szerint "csak" 600 ezren kapták el a vírust, de valójában valószínáleg jóval többen, csak ugye alig teszteltek.)
Márpedig ha a védettek aránya nagyon magas a populációban, akkor a vírus nem tud terjedni, és a járvány lecseng. És pontosan ez látszik most. (De egyelőre még nem olyan nagyon alacsonyak a számok.)
"de ez az omikron ami most fertoz gyengebb mint az influenza."
Jó volna, csak nem így van. deltánál lényegesen enyhébb tüneteket okoz, de még az eredeti koronavírus variánshoz képest is erősebb. És emellett nagyon sokkal fertőzőbb, mint az influenza.
Én is meghökkentem ezen.. Tudtommal az omikron nem támadja a tüdőt, az eredeti igen. Az eredetit nagyon megszenvedték a környezetemben és voltak 30 körüli halottak is.
Az omikront alapbetegségekkel elkaptam, 1 hét igen erős megfázás és további 3-4 napig köhögtem erősebben, mint szoktam.
A delta variáns egy angol felmérés szerint 41%-al kisebb arányban okozott kórházi ellátásra szoruló betegséget a deltánál. Azonban a delta jó kétszer virulensebb volt még az alfa variánsnál is, nemhogy az eredetinél. Szóval a kórhzba kerülés kockázata jóval nagyobb az omikron variáns esetében, mint az eredeti variánsnál.
Halálozással kapcsolatos adat még nem szerepel a fenti wikipedia oldalon. Az alábbi cikk szerint szempontból 0,12-ed akkora eséllyel okoz halálozást az omikron variáns, mint a delta. Ha ezt összevetjük a wikipedia oldal adataival, valóban kisebb halálozás jön ki az eredetihez képest is, ezt elismerem. (Csak most találtam ezt a cikket.)
Azt azért megjegyezném, hogy minden adat esetében elég nagyok a hibahatárok, szóval bár a legvalószínűbb értékekkel számolva valóban kisebb érték jön ki, de a nagy szórás miatt azért nem túl erős bizonyíték ez sem arra, hogy az omikron lenne a gyengébb.
Aztán azt sem szabad elfelejteni, hogy most sokkal nagyobb az átoltottság (és jó eséllyel a természetes védettség is), mint mikor az eredeti variáns volt a domináns. Ez azért eléggé befolyásolja a halálozásokat...
"Fact: Omicron appears to be less severe than the Delta variant, but it should not be seen as mild.
Myth: Omicron only causes mild disease.
It’s important that we don’t get ahead of ourselves in terms of judging the severity and potential impact of Omicron.
A number of countries have shown that infection-severity from Omicron in their populations has been lower compared to Delta. However, these Omicron impacts have been mostly observed in countries with high vaccination rates in the Region: the comparatively lower rate of hospitalizations and deaths so far is in large part thanks to vaccination, particularly of vulnerable groups. Without the vaccines many more people would likely be in hospital. It is too early to say what impact Omicron will have on the countries with lower vaccination uptake and on the most vulnerable groups."
(Ok, ez jan- 19-ei cikk, nem a legfrissebb.)
A fentiek alapján ha a halálozást nézzük, valóban mondhatjuk, hogy az omikron valószínűleg gyengébb az eredeti variánsnál (de nem olyan sokkal, és nagyon bizonytalanul állíthajtuk csak), de a kórházba kerülés esélye alapján meg erősebb. És emellett nagyon sokkal fertőzőbb
A szezonális influenzánál meg egyértelműen erősebb (és ismét nagyon sokkal fertőzőbb).
"Az omikron nem támadja meg a tüdőszövetet,"
Mondjuk az, hogy nem támadja, vagy nem olyan mértékben támadja, eléggé nem mindegy...
"és mivel a korlátozások sem szigoruák, ezért jóval többen halnak meg."
A krolátozások valóban egy fontos szempont. Az átoltottság meg egy másik. Az meg, hogy milyen igralmatlanul gyorsan terjed, egy harmadik. Úgy is tud több halálozást okozni egy variáns, hogy ha a halálozási rátája kisebb a korábbiaknál, feltéve, hogy elég fertőző (és az omikron marhára az).
" Tudtommal az omikron nem támadja a tüdőt, az eredeti igen."
Csak azt tudom írni, amit az előző válaszolónak: nem mindegy, hogy nem támadja, vagy kevésbé támadja.
"Az omikront alapbetegségekkel elkaptam, 1 hét igen erős megfázás és további 3-4 napig köhögtem erősebben, mint szoktam."
Egy adatból (vagy akár néhányból) semmi érdemi következtetést nem lehet levonni. Az első variánst is rengetegen ávészelték minimális tünetekkel, vagy akár tünetek nélkül. Úgy, hogy akkor még oltás sem volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!