Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen jellegű anyagokat...

Milyen jellegű anyagokat képes oldani a víz?

Figyelt kérdés
Ez a házim egyik kérdése, de sem a tankönyvben, sem az interneten nem találok erre választ. Még a kérdést sem értem, nem tudom mit ért "jelleg" alatt. szilárd? folyékony? élő? élettelen????? honnan kéne kitalálnom? a neten az oldás témakörben semmi ilyesmit nem említ, vagy ha említ is, nem jövök rá, hogy "arra" gondol jelleg alatt :)
2022. márc. 6. 18:35
1 2 3
 21/21 anonim ***** válasza:

Itt van, hogyan milyen jellegű..

Vagy tételes felsorolás, de már látom más is megtalálta.

Ha beírod a keresőbe aminek leírtam z elejét ki is dobja rögtön..

A víz a legfontosabb oldószerünk. Vízben azok az anyagok oldódnak jól, amelyek vagy ionvegyületek (pl. a konyhasó), vagy dipólusmolekulákból állnak. Közülük különösen jól oldódnak azok, amelyek hidrogénkötés kialakítására képesek (pl. a cukor, az alkohol). Ionos vegyületek oldódásakor a víz dipólusmolekulái megfelelő polaritású végükkel fordulnak az ionok felé, és körbeveszik azokat. Ezt nevezzük hidratációnak (2. ábra).

Az apoláris molekulákból álló anyagok (pl. zsírok, olajok) vízben nagyon rosszul oldódnak. Az apoláris anyagok azokban az oldószerekben oldódnak jól, melyek szintén apoláris molekulákból állnak (pl. benzinben).

Azt, hogy milyen anyagok milyen oldószerekben oldódnak jól, a hasonló a hasonlóban elv alapján tudjuk megmondani. Ionokból vagy dipólusmolekulákból álló anyagok dipólusmolekulájú oldószerekben, apoláris molekulákból felépülő anyagok apoláris molekulájú oldószerekben oldódnak jól.

2022. márc. 7. 14:14
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!