Vannak e olyan matematikával kapcsolatos könyvek, jegyzetek, ahol a definíciók céljai meg vannak fogalmazva?
Szóval: Remek, hogy vannak igen absztrakt definíciók, ezeket felhasználva bizonyítunk tételeket stb, de nyilván nem úgy születtek, hogy egyik nap valaki felébredt és azt mondta, hogy akkor ezt meg azt definiáljuk így meg úgy.
Ha jól figyeltem meg, általában valami egyszerűbb, jobban elképzelhető (akár lerajzolható) fogalmat általánosítunk definíciókon keresztül sokszor. Pl egy differenciálható valós-valós függvénynél az adott pontba húzott érintő meredeksége lesz a derivált, normált terek között már egy korlátos lineáris leképezés (mely ugye végülis reprezentálható egy nxm-es mátrixszal, ennek speckó esete a valós-valós eset).
Na túl is ragoztam...
A lényeg, hogy nekem a megértés ott kezdődik, ha értem a definíciók mögötti szemléletet, ehhez kellene valami segítség, ha tudtok.
"de nyilván nem úgy születtek, hogy egyik nap valaki felébredt és azt mondta, hogy akkor ezt meg azt definiáljuk így meg úgy."
Az alap definiciok igy születtek, és azokból vezetik le a többi definiciót.
Tipp: ne a definíciót akard megfogni, hanem a definiált fogalmat.
Tipp: az angol wikipédia mindent redundánsan, több szinten definiál és ír le.
Tipp: adott fogalommal kapcsolatban keress rá az interneten hogy "fogalom explain" meg "fogalom for dummies"
Tipp: írd be a keresőbe, hogy "best book in témakör"
"fogalom for dummies"
No comment:)
A matematikában vannak alapfogalmak, amelyek nem visszavezethetőek korábbiakra. Ezen fogalmak segítségével alkothatunk újabb fogalmakat, ezeket hívjuk definíciónak. Erre a definícióra mondhatunk ki igaz állításokat, amiket tételeknek nevezünk. Egy tételről úgy tudod megállapítani, hogy igaz állítás, hogy bizonyítod azt. Az olyan állításokat, amelyeket még nem sikerült bizonyítani, de sejthetőleg igazak, sejtésnek nevezzük. Ezen felül vannak még az axiómák, melyek olyan állítások, amelyeknek a bizonyítása nem lehetséges.
"Már az ókorban törekedtek a
matematikai ismeretek deduktív
módon való felépítésére. Arra, hogy
minden fogalomra tett állítást
bizonyítani kell. Az egyes állítások
igazolásánál nem szabad felhasználni
csak már korábban bizonyított tételt.
Ez az út elvezetett a legegyszerűbb
elemi állításokhoz, az axiómákhoz,
amelyek bizonyítása már nem
lehetséges. Mert nincsenek olyan
állítások, melyekre támaszkodva
bizonyítani lehetne őket."
A matematikában tégláról-téglára építkezünk és már meglévő fogalmakból új fogalmakat alkotunk és azokra új állításokat teszünk. De ennek a tégláról téglára építkezésnek valahol megvan az alapja...
A definíció lényegében egy fogalom megragadása és annak precíz módon történő leírása. Az értelme, hogy tudd egy fogalomról, hogy az pontosan micsoda, ne csak valami elképzelésed legyen róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!