A hegyekben, nomád körülmények között élő emberek hogy tudnak egészségesek lenni?
Pár dokumentumfilmet néztem a Himalájában élő emberekről. Nagyrészt valamilyen házi készítésű kenyeret esznek. Mellé jaktejet isznak, sajtot készítenek belőle. Teákat isznak mellé. Gyümölcsöt persze el lehet felejteni, de zöldséget se nagyon esznek mivel nincs, esetleg krumplit, az állatokat a húsáért nem vágják le, de ha elhullik akkor ritkán megeszik.
Ilyen egyoldalú étkezéssel hogy tudnak életben maradni? A filmben az egyik néni 80 évesen halt meg, igaz már vak volt pár éve, de még a halála előtti napokban is ülve kaszálta a füvet télre az állatoknak.
Gyógynövények, gyógyfűvek.
Már több ilyen műsor volt erről, környező tájra jellemző gyógynövénykúltúrából szednek vagy esznek amit tudnak.
Ezt a tudást örökítik generációról generációra.
Ennél extrémebben egyoldalúan táplálkozó népek is vannak, pl a sarkkörön belül élő népek egy része, mint az eszkimók.
Az egyik trükk az, hogy valamelyest alkalmazkodott a szervezetük ehhez az életmódhoz az évszázadók, évezredek során.
A másik, hogy az állatok minden részét megeszik. Az sem ritka, hogy egyes részeit nyersen. A belsőségeknek magas a vitamin tartalmuk. Még az olyan jellemzően gyümölcsökben, zöldségekben található vitaminok is meg vannak az álatokban, mint a C vitamin. Csak ez utóbbi hőkezelés során elbomlik.
Kérdező, a dokfilmekből hogyan tudtad megállapítani, hogy egészségesek...????
Egészen biztosan nem az európai szinten vannak az egészségi állapotukat tekintve.
Ezt te a dokfilm alapján _általánosságban_ meg tudtad állapítani?
Gratulálok! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!