Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 7 éve eltörött lázmérő higanya...

7 éve eltörött lázmérő higanya még a szekrény alatt lehet?

Figyelt kérdés
Most olvastam, eddig nem is tudtam hogy mennyire veszélyes a higany gőze. Annó emlékszem, amikor eltörtem egy lázmérőt és a szekrény alá is ment a higanyból, amit akkor amennyire tudtam összeporszívóztam. Azt a helyiséget csak tavaly kezdtük el használni, eddig csak átjártunk rajta. A szekrény azóta nem lett elmozdítva és kitörölve sem lett alatta, mert nagyon alacsony. Valamint nagyon nehéz, régi antik bútor. Szerintetek még lehet alatta higany? Vagy az már elpárolgott? Azért érdekel mert már van egy kisgyerekem, aki szokott néha a szekrény körül játszani.
2022. jan. 29. 23:22
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Az szinte biztos, hogy már elpárolgott.
2022. jan. 29. 23:31
 2/5 anonim ***** válasza:
89%

Igen, nagyon veszélyes.

Azért abba gondolj bele, hogy a fogorvosok évtizedekig higanyt használtak az amalgámos fogtömésekhez, az asszisztensek egy kis üveg mozsárban kevergették nap mint nap, hosszú évtizedeken keresztül. Hánynak lett higanymérgezése?

Az iparban is használták például higany katódot elektrolízisnél, stb, stb. Ott sem volt gyakori a mérgezés.

Szóval ahhoz, hogy valóban ártson, sokkal nagyobb koncentráció kell, egy lázmérőnyinek semmi hatása nem lesz így.

2022. jan. 30. 00:18
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Azt hallottam, 3000 éves egyiptomi sírokban alig párolgott el valami nyitott higanyos kelyhekből.

Szóval még lehet belőle valami egy egy rejtett zugban.

De ettől még nem hiszem, hogy gondot okozna. 2# nek igaza van az amalgám keverésről, anyukám is csinálta.

2022. jan. 30. 00:49
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha eleget van szellőztetve és fűtött a helység, akkor szépen lassan elpárolog. Egy lázmérőnyi nem nagy probléma ilyen időtávon. Ha mégis nagyon erős a paranoia, akkor be kell fúvatni/szórni 1 kis kénport és nincs több probléma.

Sokan felhozták az amalgámokat, de azért egy fontos dologra szeretnék mindenkit emlékeztetni. Amíg a klór elemi állapotában (klórgáz) elképesztően mérgező, addig a sói (mondjuk konyhasó NaCl, vízkeménységet okozó MgCl_2) jóformán ártalmatlan az elemi formához viszonyítva. Attól, hogy amalgámot képezve nem mérgező a higany, attól az elemi forma nem lesz veszélytelenebb és tévedés ezt trivialitásként hangoztatni.

Egyébként megjegyzendő, hogy magával a higannyal (akár elemi) igazából nincs különösebb probléma. Habár alapvetően nem lenne veszélyes, de(!) a szerves (metilezett, etilezett, stb) higanyváltozatokkal már nagyon más a helyzet. Ezek ugyanis képesek felszívódni és toxikus, karcinogén hatást fejtenek ki. Általában ehhez lehet társítani a szokásos az akut higanymérgezés szimptómáit: fog- és hajhullás, elszíneződött bőr, stb.

2022. jan. 30. 03:49
 5/5 anonim ***** válasza:
78%

#4 - Higanyból kénpor jelenlétében szobahőmérsékleten nem keletkezik higany-szulfid, csupán a felületi feszültségét csökkenti, így kisebb golyócskákra esik szét, nehezítve az összegyűjtését.

- Az amalgám fogtömés elemi higanyból és fémporokból készült és bizony ez a művelet a fogorvosnál helyben történt, azaz a fogorvosok és asszisztensei higannyal dolgoztak, nem egyszer kiborítva, szétszórva a higanyt a rendelőben.

- Bizony az elemi higannyal van a baj, de míg az emésztőrendszerből nem tud felszívódni, a higanygőzt belélegezve már egészen más a helyzet.

2022. jan. 30. 08:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!