Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy emberi test kaphat görcsöt...

Egy emberi test kaphat görcsöt úgy, hogy ne tudjon megmozdulni?

Figyelt kérdés

Azért választottam a természettudomány kategóriát, mert ember-anatómiailag érdekelne.

Ez több mint 20 éve történt és azóta próbálok rájönni, hogy mi lehetett, hogy görcs volt e vagy milen izmok vagy mi felelős az ilyen merevségért.

5 éves koromban játszottam és éreztem hogy el kell mennem a mosdóba, de túl izgalmas volt a játék és teljesen belemerültem. Nem emlékszem mennyi idő telt el, de valamivel később megint éreztem, hogy most már tényleg nagyon kell.

Felálltam, elindultam, de pár lépés után hirtelen megálltak a lábaim és nem tudtam megmozdulni.

Nagyon ijesztő volt. A testem nem mozgott, mintha szoborrá dermedtem volna. Beszélni tudtam és azt is éreztem, hogy nagyon el kell mennem a mosdóba, de hiába próbáltam lépni nem sikerült, megmozdulni sem tudtam. Utána éreztem, hogy bepisilek (igazából ez is furcsa volt, mert csak annyit éreztem, hogy folyik valami hosszú ideig a lábaim között, nem jött az érzés, amit az ember érez a wc-n) és utána újra tudtam járni és mozogni.

Ez görcs volt? Érdekes, de ez később sosem jött elő, se gyerekkoromban, se felnőttkoromban. Szóval ez lehet valami rendellenesség volt nálam? Vagy ez általános dolog, hogy a test ilyen merev lesz? A testben milyen izmok vagy mi váltja ki ezt a merevséget?

2022. jan. 26. 20:15
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Totális görcs létezik, pl ott a tetanusz, illetve post mortem a rigor mortis vagyis a hullamerevség is egy ATP hiányából adódó "görcs", amikor a test nehezen mozgatható, nyilván külső erők által.

Amit te leírtál az sokkal inkább bénultság, bár nem tisztán értem, hogy ekkor álltál közben?

Ez inkább idegrendszeri "hiba" volt, mintsem görcs.

2022. jan. 27. 11:52
 2/3 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm! Álltam közben csak olyan volt mintha a lábaim belegyökereztek volna a földbe vagy megdermedtek volna, egyszerűen próbáltam, de nem tudtam lépni előre.

Ha ez a hiba több mint 20 éve történt akkor már ugye nics esélye arra hogy újra megtörténjen?

2022. jan. 27. 13:20
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
Őszintén, én még nem is hallottam ilyesmiről, szóval biztosat nem mondhatok. Ha nagyon aggódsz én rákérdeznék egy orvosnál (mondjuk ne csak emiatt menj) de egyébként szerintem nem kellene izgulnod, hogyha semmi hasonló nem történt azóta veled. Valószínű ami probléma volt, már rég nincs, főleg ha egyszeri dologról van szó.
2022. jan. 27. 13:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!