Miként villantja meg a ledet a pulóverem?
Én is találkoztam ilyennel, csak fénycsőnél. Műszálas pokróccal hadonászva próbáltam egy kis huzatot csinálni a sötét szobában. Amikor a pokróc közel ment fénycsöves takarékos izzóhoz, az felderengett.
Szerintem valami kapacitív áram lehet.
Nem tudnám megmondani, hogy egy pulover statikus töltése elegendő e látható mennyiségü fényhez. Érzésből szerintem nem, mert akkor gyakrabban előfordulna ilyen, és nem nagyon hallottam vagy tapasztaltam ilyet.
Nem tudom milyen ez a lámpa, milyen elektronikája van, de inkább azt gondolnám, hogy a lámpa elektronikájára hatott a statikus töltés. A FET tipusu tranzisztorok annyira érzékenyek, hogy simán betudnak kapcsolni minimális statikus töltéstől is. Szóval lehet hogy a statikus töltés miatt vezetni kezdet pár tranzisztor, és attól világít.
A kapacitív áram elég érdekes ötlet, akárcsak a tranzisztoros válasz, de mindkét esetben azt a problémát látom, hogy a lámpa egy mechanikus kapcsolóval volt leválasztva a hálózatról. Habár, azt nem tudom, hogy a kapcsoló után található fémalkatrészek elektronfelhőire ható vonzzás egy kapacitív áramot létrehozhat.
Az körte ha jól találtam el, ilyen típusú.:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!