Az oszcilláció és a frekvencia egymással felcserélhető fogalmak? (Szinonimák?)
A frekvencia szószerint gyakoriságot jelent. Például, ha heti 3× edzem, akkor az edzésem frekvenciája 3/hét = 3 [1/hét]. Vagyis a mértékegység darab/idő. A fizikában is pont erre használják pl.: az 50 Hz-es hálózati feszültség azt jelenti, hogy másodpercenként 50-szer ismétlődik meg egy teljes szinuszperiódus, vagyis 50-szer éri el a maximumát, 50-szer a minimumát, és még lehetne sorolni.
Az oszcilláció, vagyis rezgés, ahogy elhangzott egy jelenség: valaminek két végpont közötti időben megfigyelhető változását jelenti. A rezgéshez való igaz, hogy általában rendelünk frekvenciát. De ez a két fogalom egyáltalán nem ugyanaz!
A hullámhossz a hullámok térbeli periodicitására utaló fogalom. Az azonos fázisban lévő, egymáshoz legközelebb eső pontok távolsága, pl.: két szomszédos maximum távolsága. SI mértékegysége tehát méter.
Tehát akkor, ha jól értem a frekvencia fogalma önmagában még nem jelent rezgést, ezért kell megkülönböztetni a két (frekvencia és oszcilláció) fogalmat?
Egyébként nagyon jól magyarázol; köszi!
Igen, hallottam - úgy tudom, a hanghullámok esetében beszélünk transzverzális hullámokról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!